Nieuws

Celstraf voor Deventenaar die met SUV inreed op vol terras

Bij het ongeluk raakten vijf mensen gewond
Bij het ongeluk raakten vijf mensen gewond © News United - Rens Hulman
De man die in oktober 2019 na een uitgaansnacht met een grote auto inreed op een vol terras in Deventer, is veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar. Vijf personen raakten zwaar gewond. De bestuurder is schuldig bevonden aan een vijfvoudige poging tot doodslag en aan vernieling.
De man gebruikte een geleende Audi Q7 als wapen, meteen na een vechtpartij waarbij hij klappen kreeg. Twee andere deelnemers aan die vechtpartij zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Opzet

De rechtbank rekent het de bestuurder uit Deventer aan dat hij doelbewust en opzettelijk op een groep mensen inreed. Dat er geen doden zijn gevallen is toeval en is zeker niet te danken aan de bestuurder, aldus de rechtbank.
De man reed in op de groep mensen, nadat hij kort daarvoor betrokken was in een vechtpartij. Toen hij met de Audi in het voetgangersgebied van Deventer reed, werden hij en zijn twee passagiers aangesproken en uitgedaagd door een groepje van vijf mannen. Dat leidde tot een vechtpartij waarbij ook de man meerdere klappen kreeg.

Vol gas

Nadat de man en de twee passagiers weer in de auto gingen zitten, trapte iemand van het vijftal de spiegel van de auto en liep de groep weg. Daarop reed de auto iets naar achter en vervolgens vol gas vooruit, op de groep en het daarachterliggende terras in. Daarbij maakte de man zeker vijf slachtoffers, waaronder iemand die niets met de vechtpartij te maken had.
Twee mannen uit de andere groep zijn voor hun rol in de voorafgaande vechtpartij ook veroordeeld. Een 27-jarige man uit Deventer krijgt een taakstraf van 150 uur opgelegd en een 25-jarige plaatsgenoot een celstraf van 3 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Zijn straf is hoger omdat hij een strafblad heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.