Nieuws

Isala schaalt reguliere zorg weer deels af, meer IC-bedden bezet in Twentse ziekenhuizen

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © ANP / Tobias Kleuver
Ziekenhuis Isala in Zwolle gaat een deel van de reguliere zorg weer afschalen. Dat gebeurt om extra capaciteit vrij te maken voor de zorg voor coronapatiënten. Bij andere ziekenhuizen in Overijssel is geen sprake van het terugschroeven van de reguliere zorg, al is het aantal bezette IC-bedden in de Twentse ziekenhuizen wel met ongeveer een vijfde toegenomen.
Het afschalen van de reguliere planbare zorg bij Isala heeft vooral gevolgen voor patiënten die een ingreep ondergaan waarbij een IC-opname na de behandeling noodzakelijk is. "Of er daadwerkelijk operaties komen te vervallen en wat dit betekent voor de reguliere zorg bekijken we dezer dagen", zegt een woordvoerder van Isala.
Het ziekenhuis benadrukt dat patiënten persoonlijk geïnformeerd worden als hun ingreep niet doorgaat of verplaatst wordt. Isala verzoekt patiënten nadrukkelijk om niet zelf contact op te nemen.

Situatie in Twente

Bij de Twentse ziekenhuizen MST en ZGT gaat alle reguliere zorg vooralsnog door, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Het aantal coronapatiënten dat op de IC in Enschede of Almelo ligt, is in een week tijd wel met bijna een vijfde toegenomen. "Maar dat zijn vooral patiënten elders uit Nederland, die hier behandeld worden", benadrukt de woordvoerder. Ook bij het Deventer Ziekenhuis gaan alle afspraken gewoon door.
Met het oplopend aantal ziekenhuisopnames wordt er al gesproken van een derde golf. De ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies schalen zelfs bijna allemaal af, meldt Omroep Fryslan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.