Nieuws

Universiteit Twente bereidt zich voor op sneltesten: "Een logistieke operatie"

Universiteit Twente
Universiteit Twente © RTV Oost
Als de besmettingscijfers het toelaten en er gebruik wordt gemaakt van zelftesten, mogen universiteiten en hogescholen eind april weer studenten ontvangen. Goed nieuws voor de Universiteit Twente in Enschede, maar het roept tegelijkertijd ook veel vragen op. "We zijn een universiteit met 12.000 studenten, dus je kan wel nagaan wat voor werk dat met zich meebrengt."
Demissionair minister Hugo de Jonge zei tijdens de laatste persconferentie dat scholen eind april studenten weer één dag fysiek mogen lesgeven met behulp van zelftesten. "Het blijft koffiedik kijken, het valt of staat met de besmettingscijfers", reageert UT-woordvoerder Laurens van der Velde.

Logistiek en juridisch

Bij de Universiteit Twente weten ze nog niet hoe dat straks in z'n werk gaat, sneltesten. "Hoe moet het logistiek geregeld worden, dat is de grote vraag. Als alle universiteiten en hogescholen zelf sneltesten gaan inkopen, dan wordt dat één grote chaos", aldus Van der Velde.
Daarom is de UT in gesprek met andere universiteiten, hogescholen en het ministerie over de eventuele heropening. Er zijn dan ook nog een heleboel onbeantwoorde vragen. "Welke testen zijn het? Onder welke voorwaarden ga je dat instellen? En hoe gaat dat juridisch?" somt de woordvoerder op.

Rijksoverheid

De Enschedese universiteit wacht dan ook op een plan van aanpak vanuit de Rijksoverheid. "We kunnen dit niet alleen oplossen. Het kan namelijk niet zo zijn dat je bij de ene instelling op andere regels stuit dan bij de andere instelling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.