Nieuws

Alleen groen licht uit Den Haag nog nodig voor zonnepark langs A1 bij Deventer

Een grote lap grond met een hek er om heen. Binnenkort komt hier anderhalf voetbalveld aan zonnepanelen te liggen.
Een grote lap grond met een hek er om heen. Binnenkort komt hier anderhalf voetbalveld aan zonnepanelen te liggen. © RTV Oost / Milan Keskin
Als de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd door Den Haag, kan er volgende maand gestart worden met het plaatsen van zonnepanelen langs de A1 bij Deventer. De gemeente ging al eerder akkoord en Rijkswaterstaat verwacht snel groen licht van het ministerie.
Een groot hekwerk om een lap leegstaande grond. Menig automobilist zou zich inmiddels hebben afgevraagd wat er te gebeuren staat bij de toe- en afrit in Deventer. De werkzaamheden rondom het kruispunt naderen zijn einde. Maar met de lap grond van 0.85 hectare leek maar niks te gebeuren.
Het zonnepark van anderhalf voetbalveld moet voor de volledige energievoorziening van zowel het kruispunt als het naastliggende stuk snelweg gaan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de matrixborden, stoplichten en verlichting van de verkeerspunten. Hiermee voldoet het park aan de duurzaamheidsambities van zowel de gemeente Deventer als Rijkswaterstaat. Volgens Tonny Arissen van Rijkswater ligt de SDE-subsidieaanvraag klaar en is het wachten op groen licht vanuit Den Haag.

Bomen om overlast te voorkomen

Om te voorkomen dat automobilisten en omwonenden last krijgen van lichtschittering, wordt het huidige hekwerk voorzien van groen. Hierdoor wordt de mogelijke hinder tot het minimum gerealiseerd. De panelen worden in rijen, gericht naar het zuiden opgesteld, om zodoende de meeste zon te vangen. Met voldoende ruimte tussen de rijen wordt er gezorgd voor voldoende regen en zon, zodat op de ondergrond de natuur zijn werk kan blijven doen.
In de oksel van de A1 komt anderhalf voetbalveld aan zonnepanelen
In de oksel van de A1 komt anderhalf voetbalveld aan zonnepanelen © Rijkswaterstaat

Wachten op het seintje

Het project van Heijmans en uitvoerder Pure Energie is inmiddels goedgekeurd door de gemeente Deventer. Hierdoor zijn de werkzaamheden om de grond bouwgereed te maken reeds van start gegaan. Rijkswaterstaat verwacht medio april goedkeuring voor de SDE-aanvraag, waarna er direct begonnen kan worden met het plaatsen van het zonnepark in de zogeheten oksel van de A1. Die werkzaamheden zullen binnen enkele maanden zijn afgerond.
De werkzaamheden rondom de A1 bij Deventer, raken langzaam maar zeker op haar einde. Afgelopen periode is ook de grondwal aan de Deventerweg opgeleverd. Deze grondwal zorgt er onder meer voor dat de bewoners geen last krijgen van het aangrenzende bedrijvenpark.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.