Nieuws

Burgemeesters van Twentse gemeenten boos over extreme verhoging afvalstoffenheffing: "Asociaal"

Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten
Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten
Afvalverwerker Twence wil de afvaltarieven tot 70 procent verhogen de komende jaren. Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten noemt dat 'asociaal' en roept andere gemeenten op tegen de verhoging te stemmen. "Met deze verhoging betalen de Twentse burgers de ambities van Twence. Dat is niet redelijk, niet fair, niet doen", aldus Hofland. Burgemeester Gerritsen van Almelo hoopt dat Twentse raden gaan ingrijpen.
Twence gaat de komende jaren 2,5 miljoen euro meer verdienen aan het verwerken van GFT en restafval. Burgemeester Hofland rekent voor: "Voor Rijssen-Holten betekent dat een stijging van 250.000 euro, dat is 15 tot 20 euro per gezin. Deze verhoging is buiten proporties, asociaal".

'Niet in verhouding'

Twence is eigendom van de Twentse gemeenten en het Gelderse Berkelland. Het grootste gedeelte van de winst wordt jaarlijks als dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders, de gemeenten dus. Maar volgens Hofland is de verhoging van het dividend met de nieuwe tarieven maar minimaal, en blijft het grootste gedeelte van de meerinkomsten bij de afvalverwerker in Hengelo.
Hofland: "Er wordt 2,5 miljoen euro meer opgehaald bij de Twentse burgers. Wij gaan in Rijssen-Holten 250.000 euro meer betalen, maar de gemeente krijgt slechts 23.000 euro extra terug als dividend, dus dat staat niet in verhouding. Ik begrijp niet waarom die verhoging zo eenzijdig bij de burgers moet worden neergelegd".
Ik hoop dat Twentse raden ingrijpen
Arjen Gerritsen, burgemeester Almelo
Ook burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo heeft gereageerd op de verhoging van de afvalstoffenheffing. "Het publieke eigenaarschap van Twence vraagt ernstige herbezinning", stelt Gerritsen. "Je kunt niet gemeenten verplichten klant te zijn, dan je tarieven verhogen over de rug van inwoners en vervolgens al dat geld oppotten. Ik hoop dat Twentse raden ingrijpen."

Oproep aan Twentse gemeenten

Hofland roept de overige Twentse gemeenteraden op om tegen de tariefsverhoging te stemmen. "Het bedrijf is gezond en heeft het geld helemaal niet nodig. Dus wij zeggen 'matigen'. Ik denk dat alle gemeenteraden er ook naar moeten kijken welke positie ze innemen in de aandeelhoudersvergadering."
Voor een aantal gemeenten is er nog een andere domper; het is hen niet gelukt de aandelen van Twence te verkopen. Het kwartet Almelo, Oldenzaal, Twenterand en Rijssen-Holten wilde hun aandelen verkopen. Dat mag alleen aan andere 'deelnemende' gemeenten.
Hellendoorn, Berkelland, Losser en Twence zelf opteerden voor de aankoop van de aandelen, maar de partijen konden het niet eens worden over de prijs. Almelo, dat het geld hard nodig heeft, en Rijssen-Holten, dat liever 'de markt z'n werk laat doen', blijven dus tegen wil en dank eigenaar van Twence.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.