Nieuws

VIDEO: Wat zat er nou in het mysterieuze meganest in Enschede?

Nietsvermoedend schreven we vorige maand een artikel over een 'gigantisch wespennest' in Enschede. Daarmee stapten wij zélf in een wespennest, bleek toen onze mailbox volstroomde met kritische mailtjes. Strekking: het kon volgens de mailers geen wespennest zijn. Dus gingen we langs bij de meest kritische mailer: Sjoert 'Wespenvriend' Fleurke. Tijd om de waarheid boven tafel te krijgen.
Het mysterie van het meganest:
De felle reacties van wespen- en bijenliefhebbers waren aanleiding om op onderzoek te gaan. Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), begrijpt wel waarom mensen gepassioneerd reageren.
"In de middelen die worden gebruikt tegen insecten, zitten stevige gifstoffen", zegt Meerburg. "Dat betekent dat je ze alleen mag gebruiken tegen specifieke diersoorten. Mensen weten hoe belangrijk bijen zijn voor de natuur, dus ik snap die reacties."
Meerburg denkt dat het regelmatig voorkomt dat plaagdierbestrijders niet goed vaststellen om welke diersoort het gaat. "Maar dat geldt ook voor consumenten thuis, die gifstoffen vaak onnodig gebruiken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.