Nieuws

Politie vordert rijbewijzen in op A32 en A28

Agent tijdens de verkeerscontrole
Agent tijdens de verkeerscontrole © Team Verkeer Oost-Nederland
Bij een snelheidscontrole op de A32 en de A28 zijn gisteravond twee automobilisten hun rijbewijs kwijtgeraakt. Beide bestuurders reden fors te hard.
De controle werd gehouden op de A32 bij Steenwijk. Daar werd rond zes uur gisteravond een automobilist betrapt op te snel rijden: de bestuurder werd geklokt met 162 kilometer per uur. De Poolse bestuurder mocht zijn rijbewijs inleveren en kan een flinke bekeuring tegemoet zien.
Nog geen twee minuten later deed een andere Poolse bestuurder er nog een schepje bovenop: de man reed ruim 190 kilometer per uur, waar maar 100 is toegestaan.
Toen de bestuurder bij Staphorst eenmaal aan de kant was gezet, bleek hij ook nog eens onder invloed van alcohol: de man blies ruim 775 ug/l. Dat is bijna drie keer te veel. Omdat niet helemaal helder werd of de man überhaupt een rijbewijs heeft en zo ja hoelang, kan het zelfs zijn dat hij bijna negen keer de maximale hoeveelheid alcohol op had.
Beide bestuurders zijn hun rijbewijs voorlopig kwijt.
Bij een alcoholcontrole moeten bestuurders blazen op een ademanalyseapparaat. Dit apparaat geeft aan hoeveel ug/l er in iemands adem zit. Het ug/l-getal staat voor het aantal microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Beginnend bestuurders mogen maximaal 88 ug/l blazen, wat gelijk staat aan ongeveer één glas bier. Voor bestuurders die langer dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, ligt de grens iets hoger, namelijk op 220 ug/l. Dit zijn grofweg twee glazen bier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.