Nieuws

Moeder dode baby Ivo uit Haaksbergen blijft vast tot aan rechtszaak

Na de volgens justitie verdachte dood van baby Ivo zijn er in en rond de woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen meerdere onderzoeken uitgevoerd.
Na de volgens justitie verdachte dood van baby Ivo zijn er in en rond de woning aan de Jan Vermeerstraat in Haaksbergen meerdere onderzoeken uitgevoerd. © RTV Oost
De moeder van de dode baby Ivo in Haaksbergen blijft vastzitten tot aan de rechtszaak in mei. Intussen is het onderzoek of ze lijdt aan geheugenverlies nog steeds niet afgerond. Dat bleek vanmiddag tijdens een zogenoemde pro-formazitting voor de rechtbank in Almelo.
Inmiddels zit de moeder, die morgen 31 jaar wordt, al bijna een jaar in voorarrest. Het was tijdens Pasen vorig jaar dat ze werd aangehouden. Justitie verdenkt de vrouw ervan dat ze haar baby Ivo met opzet van het leven heeft beroofd.
De zaak kwam aan het rollen nadat de vrouw en haar partner zich vorig jaar in de nacht voor Eerste Paasdag met het kind in het ziekenhuis meldden. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, waren dusdanig verdacht dat artsen de politie alarmeerden.

Gruwelijke details

Tijdens een eerdere zitting kwamen er vervolgens gruwelijke details aan het licht. Zo bleek dat justitie de moeder ervan verdenkt dat ze haar baby met de ceintuur van haar badjas heeft gewurgd. Ook werd bij het kind een acht centimeter lange breuk in de schedel ontdekt die volgens justitie door geweld moet zijn veroorzaakt.

Niet herinneren

De afgelopen maanden werd de moeder onderzocht door zowel een psycholoog als psychiater over wat er die nacht is gebeurd. Daaruit bleek onder meer dat de moeder bepaalde zaken behoorlijk scherp heeft, terwijl ze over andere details zegt dat ze zich die niet kan herinneren.
Tijdens een eerdere pro-formazitting lieten rechtbank en Openbaar Ministerie daarop weten dat ze van experts willen horen hoe het zit met de authenticiteit van dit vermeende geheugenverlies.

Testen

Justitie houdt er namelijk rekening mee dat de moeder het geheugenverlies veinst. Testen moeten daarover duidelijkheid brengen.
Dit onderzoek is echter nog niet afgerond.
Hetzelfde geldt voor een onderzoek naar neonaticide, ofwel kinderdoding. Ook dit onderzoek is nog niet klaar. Daarnaast is het nog wachten op onderzoek van een gynaecoloog. Dit bleek tijdens de rechtszitting van vanmiddag. De moeder volgde de zitting via video van afstand.

Eerder zwanger

Zoals gemeld was de moeder al eens eerder zwanger. Tijdens een vorige zitting bleek echter al dat deze eerste baby ruim twee jaar geleden dood ter wereld kwam in het bijzijn van haar huisarts.
Onderzocht wordt nog hoe het kan dat de vrouw beide keren niet wist dat ze zwanger was.
Intussen blijft de moeder vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Daar is twee dagen voor uitgetrokken: 21 en 28 mei.
Tekst gaat verder onder foto
Mariska Pekkeriet-Bischop, advocaat van de moeder uit Haaksbergen die door justitie ervan wordt verdacht dat ze haar baby Ivo van het leven heeft beroofd.
Mariska Pekkeriet-Bischop, advocaat van de moeder uit Haaksbergen die door justitie ervan wordt verdacht dat ze haar baby Ivo van het leven heeft beroofd. © RTV Oost
Mariska Pekkeriet-Bischop, advocaat van de moeder, heeft eerder al laten weten dat de moeder zich niet zomaar neerlegt bij het scenario zoals het OM dat schetst. De raadsvrouw wil zich niet in haar kaarten laten kijken en zegt daar pas later uitgebreider op terug te zullen komen.
In het kader van het onderzoek-Oeganda - zoals de willekeurig gekozen naam van het rechercheteam luidt - zijn in en rond de woning aan de Jan Vermeerstraat meerdere onderzoeken verricht. Zo doorzocht een speciaal team van Defensie met geavanceerde apparatuur de bodem rond het huis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.