Nieuws

Zwolse gynaecoloog Wildschut verruilde gezond zaad wensouders stiekem voor eigen sperma

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © ANP / Tobias Kleuver
Gynaecoloog Jan Wildschut van het voormalige Sophia Ziekenhuis in Zwolle heeft in de jaren tachtig en negentig gezond zaad van wensouders verruild voor zijn eigen sperma, zonder dat zij dit wisten. Dat is aan het licht gekomen nadat patiënten die door de arts zijn behandeld aan de bel trokken bij Isala.
Isala maakte vorig jaar bekend dat de inmiddels overleden arts Wildschut in de periode van 1981 tot en met 1993 eigen sperma gebruikte om stellen met een kinderwens te helpen. Verschillende moeders meldden zich vervolgens bij Isala, ook moeders die in het verleden dachten te waren geïnsemineerd met zaad van hun partner. Maar DNA-onderzoek toonde aan dat hun kinderen overeenkwamen met het DNA-profiel van gynaecoloog Wildschut of een andere donor.

Onacceptabel

Het ziekenhuis noemt de handelswijze van Wildschut 'volstrekt onacceptabel'. 'Isala biedt de betrokken ouders en kinderen nazorg aan. Ook krijgen ze de mogelijkheid om contact op te nemen met hun vragen en de emoties die deze handelwijze mogelijk bij hen en hun naasten teweeg heeft gebracht', laat het ziekenhuis weten in een reactie.

Extern onderzoek

Daarnaast heeft Isala in december vorig jaar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over deze nieuwe zaak geïnformeerd. Het ziekenhuis heeft bovendien een onderzoek ingesteld om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de situatie, de omvang en werkwijze van Wildschut. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke externe onderzoekscommissie.
Het onderzoek zal rond juli van dit jaar worden afgerond.

Oproep

Oud-patiënten (zowel ouders als hun kinderen) van Wildschut die vragen hebben over hun identiteit of die van hun kinderen, kunnen zich bij het ziekenhuis melden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.