Nieuws

Forse werkstraf geëist tegen man die geld stal van pastoor in Almelo

De rechtbank in Almelo
De rechtbank in Almelo © RTV Oost
Voor de rechtbank in Almelo is een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 weken geëist tegen een 62-jarige man uit Almelo. De man zou een pastoor in Almelo bestolen hebben van bijna 60.000 euro. De officier van justitie wil ook dat de 62-jarige het gestolen bedrag terugbetaalt.
De diefstal kwam in augustus vorig jaar aan het licht nadat de bank alarm sloeg. De bank vond het vreemd dat er plotseling grote geldbedragen verdwenen van de rekening van de pastoor; iemand die nooit veel geld uitgaf aan zijn levensonderhoud.

Online winkels

Uit de overzichten van de bank bleek dat er grote bedragen, van 40.000 en 10.000 euro, waren overgemaakt op de rekening van een bedrijf van de 62-jarige. Ook werd duidelijk dat er allerlei aankopen waren gedaan bij online winkels, maar ook dat er verkeersboetes van de man waren betaald.
De Almeloër, lid van de kerkgemeenschap van de pastoor, kwam regelmatig bij de hoogbejaarde pastoor op bezoek. Volgens hem als een soort van mantelzorger. Wat de pastoor betreft meer iemand die eigenlijk te vaak langs kwam, iets dat hij lastig vond om aan te geven. De Almeloër had ook een sleutel van de woning laten maken zodat hij in- en uit kon lopen.

Toegangscodes

Volgens de Almeloër had de pastoor hem zelf de toegangscodes tot het internetbankieren gegeven en wist hij zo ook de pincode van de bankpas. Hij ontkent niet dat hij geld van de rekening haalde, maar zegt dat een bedrag van 40.000 euro bedoeld was als een lening, ook al wist de pastoor er niet van.
De Almeloër, een ondernemer, had het geld nodig om te voorkomen dat hij op straat kwam te staan. "Ik heb alles geprobeerd om te voorkomen dat ik mijn huis werd uitgezet. Als ondernemer weet ik dat het soms goed gaat, soms niet. Geldnood vind ik niet erg, wel dat ik dakloos werd".

Erg aangedaan

Het slachtoffer was erg aangedaan door de brutale diefstal, zo bleek uit een slachtofferverklaring. “Ik voel me bedrogen, dat dit me nog op mijn leeftijd zou overkomen.” Binnen de kerk werd geschokt gereageerd op wat de pastoor was aangedaan.
De rechtbank wijst over 2 weken vonnis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.