Nieuws
Sobere herdenking van de bevrijding van Enschede
Op 1 april 1945 werd het eerste deel van Overijssel bevrijd. De Duitsers werden als eerste uit Sint Isidorushoeve en Haaksbergen verdreven. De geallieerden trokken via Beckum naar Boekelo en Enschede die op dezelfde dag nog bevrijd werden. Ook in Diepenheim konden de vlaggen uit. Vandaag herdenkt het 1 april 1945 comité Enschede in kleine kring de bevrijding bij het monument op de Oosterbegraafplaats in Enschede.
Op de begraafplaats liggen vijftig militairen begraven op een ereveld van de Commonwealth War Graves Commission. Bij de herdenking werd stilgestaan bij alle gevallenen, zowel in het verzet als de omgekomen militairen. "Het waren veelal jonge mannen uit andere landen die niet wisten wat ze hier konden verwachten. De redenen waarom ze meevochten waren uiteenlopend, maar vooral ook omdat er weinig toekomst in eigen land was", zegt comitélid Bert Grashuis.
Tekst gaat verder onder video:
Oorlog meegemaakt
Grashuis heeft als jongetje van negen jaar de bevrijding bewust meegemaakt. "We moesten evacueren omdat ons huis beschoten werd. We konden daar niet meer wonen. Tijdens de bevrijding moesten we schuilen in het souterrain terwijl de Duitsers zich boven ons verschansten. We hoorden de brokstukken uit de gevel naar beneden vallen" zegt Grashuis.
Het comité is vijf jaar geleden opgericht door de veteranen met de bedoeling de vijftig militairen te herdenken. De ambitie is om de herdenking steeds groter aan te pakken. Maar door de corona kan er nu voor het tweede achtereenvolgende jaar weinig georganiseerd worden. "Vorig jaar zou de burgemeester komen, dat kon toen ook niet doorgaan", zegt Grashuis.
Militairen een gezicht geven
Hoewel de ceremonie zonder publiek is komt er toch nog iemand kijken. Tom Score uit Enschede kwam erachter dat hij Engelse familieleden heeft die in de oorlog gevochten hebben. Hij heeft een speciaal project waar hij druk mee bezig is. "Ik probeer van iedere soldaat een foto en een verhaal te achterhalen. Daar ben ik heel erg in geïnteresseerd", zegt Tom. Van de vijftig moet hij nog van zeventien soldaten foto's vinden.
Tom vind het bijzonder om hier op de begraafplaats rond te lopen."Het zijn bijna allemaal jongens van mijn leeftijd. Dankzij hen kan ik gewoon in vrijheid rondlopen".