Nieuws

Zes Overijsselse gemeenten roepen Staat op om leed Molukkers te erkennen

Molukkers in de jaren '50 in Rouveen
Molukkers in de jaren '50 in Rouveen © RTV Oost/ Eelco Kuiken
In navolging van elf gemeenten elders in Nederland roepen ook zes Overijsselse gemeenten de Nederlandse regering in een brief op om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst zeventig jaar geleden in Nederland. Het gaat om de gemeenten Almelo, Deventer, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Zwolle. Deze gemeenten hebben een relatief grote Molukse gemeenschap.
De burgemeesters van de zes Overijsselse gemeenten werden ruim een week geleden verrast door de brief van de elf gemeenten, waarover ze niet waren benaderd. Omdat ze het een goed initiatief vinden scharen de burgemeesters zich erachter en steunen ze de oproep. Volgens hen is de erkenning van groot belang, omdat de Molukse gemeenschap nog iedere dag pijn voelt uit het verleden.
"Erkenning van het aangedane leed uit het verleden, zal de Molukse gemeenschap kracht geven om in vertrouwen vooruit te durven kijken", stellen Arjen Gerritsen van Almelo, Ron König van Deventer, Anneke Raven van Hellendoorn, Arco Holfland van Rijssen-Holten, Doret Tichelaar-Van Oene van Wierden en Peter Snijders van Zwolle in de gezamenlijke brief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.