Nieuws

Nog geen duidelijkheid over 'Positie Omtzigt, functie elders', debat morgen

Pieter Omtzigt tijdens de beëdiging
Pieter Omtzigt tijdens de beëdiging © ANP / Robin Utrecht
Het lukte de Tweede Kamer niet alle stukken van de 'verkenners' te verkrijgen, daarom wordt het debat over de tekst 'Positie Omtzigt, functie elders' morgenochtend gehouden. Tegelijkertijd probeerde premier Rutte een aantal gespreksverslagen geheim te houden, maar daar ging de Tweede Kamer niet mee akkoord.
De Tweede Kamer sprak er schande van dat het niet in een dag lukte alle stukken van de verkenners te verkrijgen. Het debat wordt daarom naar morgenochtend verplaatst. Eerder vandaag eiste de voltallige Kamer alle stukken van de verkenners, inclusief 'app-, mail- en sms-berichten' onderling. De fractieleiders lieten weten dat ook hun 'persoonlijke' gesprekken met de verkenners openbaar mogen worden.

Rutte wilde geheimhouding

Premier Rutte kwam daar tijdens het laatste debat op terug. Hij is bang dat 'persoonlijke verhoudingen' worden beschadigd en stelde voor dat de gesprekken geheim zouden blijven. Alleen zijn gesprek met de verkenners mag openbaar worden. Daarmee wil Rutte zelf alle schijn vermijden dat hij iets 'onder het tapijt veegt'.

Meerderheid wil openbaarheid

Het gros van de fractieleiders, onder wie Kaag en Hoekstra, wilde dat hun gespreksverslagen wel openbaar worden. Zij willen juist daarmee laten zien dat zijn transparant zijn en aantonen dat zij niet over de rol van Pieter Omtzigt uit Enschede hebben gepraat.
De notitie werd vorige week donderdag gefotografeerd, toen verkenner Kajsa Ollongren ermee over het Binnenhof liep. Bij Omtzigts naam stonden de woorden 'functie elders', wat doet vermoeden dat er werd nagedacht over een manier om van het kritische Kamerlid af te komen.

'Er wordt iets verborgen gehouden'

Omtzigt zelf vindt het een belediging van de Nederlandse kiezer. Dat zei hij vanmiddag voorafgaand aan de beëdiging van het nieuwe parlement. Hij denkt dat er "iets verborgen wordt gehouden". Maar Omtzigt wil niet zeggen wat zijn gedachten zijn over de herkomst van de tekst. "Ik ga niet speculeren over wat er is gebeurd, dat komt in het debat", aldus Omtzigt. "Ze zijn verplicht aan Nederland om mede te delen wat er is gebeurd."
Het debat zal nu morgenochtend worden gevoerd. Vanavond moeten de nog missende stukken worden aangeleverd aan de Tweede Kamer. Al met al een chaotische toestand, waarbij Rutte als laatste opmerkte dat het moet opschieten, want "het land moet ook nog geregeerd worden".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.