Nieuws

Vrijspraak voor dodelijke vuurwerkexplosie Gerststraat Enschede

In de Gerststraat viel in de jaarwisseling van 2018 op 2019 een vuurwerkdode
In de Gerststraat viel in de jaarwisseling van 2018 op 2019 een vuurwerkdode © NewsUnited/Dennis Bakker
Volgens de rechtbank in Almelo is 'Teuntje' N. (33) niet verantwoordelijk voor de dodelijke vuurwerkexplosie in de nieuwjaarsnacht van 2018 op 2019 in de Gerststraat in Enschede. Bij de ontploffing kwam buurtbewoner Henk Kempers (54), alias 'de priester', om het leven.
Volgens de rechtbank staat niet vast dat N. illegaal vuurwerk op een aanhanger plaatste en aanstak. Getuigen die daarover verklaarden zijn niet geloofwaardig genoeg, aldus de rechtbank in haar vonnis. Afgelopen februari was anderhalf jaar cel tegen 'Teuntje' geëist. De rechtbank nam vanwege de ingewikkeldheid van de zaak extra tijd om tot een eindbeslissing te komen.

Cakebox

Volgens de rechtbank staat niet vast dat de Enschedeër een zogenaamde 'cakebox', professioneel en voor gewone burgers illegaal siervuurwerk, in een aanhanger plaatste en dat aanstak.
De vrijgesproken N. hield altijd vol dat hij van niets wist. Volgens hem lag er alleen brandhout in de ontplofte aanhanger. "Ik dacht na de klap, wat is hier nou gebeurd?" De man ontkende ook steeds dat hij illegaal vuurwerk in zijn bezit had.

Verboden vuurwerk

N. kreeg wel 17 dagen celstraf omdat hij eerder op de avond verboden vuurwerk afstak. Hij hoeft niet terug naar de gevangenis; hij zat deze dagen al uit tijdens zijn voorarrest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.