Nieuws

Echtgenote van Pieter Omtzigt: "Het wordt steeds erger en stuitender, die arrogantie van de macht"

Pieter Omtzigt en Ayfer Koç
Pieter Omtzigt en Ayfer Koç © ANP/Vincent Jannink
Ayfer Koç, fractievoorzitter van het CDA in Enschede en de vrouw van het Enschedese Kamerlid Pieter Omtzigt, heeft zich op Twitter negatief uitgelaten over demissionair premier Mark Rutte.
Na het debat in de Tweede Kamer, dat tot vannacht drie uur duurde, zegt ze het steeds erger en stuitender te vinden, de arrogantie van de macht. 'Deze premier kan toch nooit meer het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen?' en 'Het moet afgelopen zijn met brandjes blussen, fouten wegmoffelen, liegen, de Kamer van belangrijke informatie onthouden, het tegenwerken van Kamerleden, en met imago bezig zijn.'

Toch anders

Het debat ging over de notitie die vorige week in de openbaarheid kwam en waarin stond 'Positie Omtzigt, functie elders.' Uit gespreksverslagen bleek gisteren dat die uitspraak van Rutte kwam. Nadat hij een week lang had gezegd dat het niet uit zijn koker kwam, moest hij tijdens het debat erkennen dat het toch anders was geweest. Dat kwam hem op zware kritiek vanuit de Kamer te staan.
Voor PVV-leider Geert Wilders aanleiding een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen. Die haalde het niet, omdat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegen stemden. Rutte kreeg wel een motie van afkeuring aan de broek, die alleen door zijn eigen VVD niet gesteund werd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.