Nieuws

Scherpe regels om naar Duitsland te gaan, boete kan oplopen tot 25.000 euro

N35 bij de grens vanmorgen: nauwelijks verkeer van en naar Duitsland
N35 bij de grens vanmorgen: nauwelijks verkeer van en naar Duitsland © News United / Dennis Bakker
Veel Nederlanders in het grensgebied weten niet beter. Een volle tank of een bezoek aan de supermarkt kan in Duitsland vele euro's schelen. Vanaf vandaag is het verplicht om vooraf melding te maken van de komst en een negatief corona-testresulaat te overleggen.
De Duitse autoriteiten kondigden gisteren aan dat Nederland vanaf vandaag een hoog risicogebied is. Dat gold eerder al voor Polen, Tsjechië en Frankrijk. Dat betekent dat een eenvoudige oversteek naar de oosterburen er even niet meer inzit.

Vrachtwagenchauffeurs

Tot vandaag gold ook al een verplichting om een negatief testresultaat te laten zien, maar dat was pas na een verblijf van 48 uur in het buurland. De scherpere maatregelen gelden niet voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, grenswerkers en mensen die op doorreis zijn. Grenswerkers moeten zich elke 72 uur laten testen. Voor inwoners van Duitsland geldt hetzelfde. Je mag wel Nederland in, maar wil je terug naar Duitsland moet je een negatief testresultaat kunnen tonen dat maximaal 48 uur oud is.
Tot wanneer de maatregelen gelden is niet bekend. Dat het de Duitsers menens is, blijkt wel uit de sanctie; wie de regels overtreedt kan rekenen op een boete die kan oplopen tot 25.000 euro.

Nauwelijks verkeer

Op de N35 van en naar Duitsland bleek vanmorgen al dat de maatregel effect heeft. Ter hoogte van Enschede was nauwelijks verkeer te zien. Gisteren maakten veel inwoners van het grensgebied nog snel van de gelegenheid gebruik om een volle tank in Duitsland te halen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.