Nieuws

Twee omgekomen Canadese soldaten bij bevrijding van Ommen herdacht

De bevrijdingsvlag is in de houder geplaatst
De bevrijdingsvlag is in de houder geplaatst © Stichting De Darde Klokke
In Ommen is herdacht dat twee Canadezen omkwamen bij de bevrijding van Ommen. Ommen zou enkele dagen later bevrijd zijn, 76 jaar geleden.
Bij een plaquette aan de Stationsweg, op 6 april 1990 geplaatst door de stichting De Darde Klokke, werden bloemen gelegd en werd de bevrijdingsvlag in de houder geplaatst.
Tijdens de bevrijding van Ommen moesten tijdens een schermutseling met de Duitse vijand twee Canadese militairen het leven laten. Dat gebeurde op 6 april 1945, enkele dagen voordat Ommen echt werd bevrijd. Op de Stationsweg werd een Staghound door een vijandelijke Pantzerfaust getroffen, waarbij de inzittenden George Thomas Wilson en Gerald Wilfred Soanes werden gedood.

Slag geleverd

Het D-squadron maakte vrijdag 6 april 1945 gebruik van de nog intact zijnde brug in Vroomshoop en bevrijdde in de loop van de voormiddag Den Ham. Vervolgens werden de bossen onder Eerde verkend. Er werd menigmaal slag geleverd met de vijand waarbij een Staghound verloren ging. Het Regiment zette zijn operaties voort in de richting van de Vechtbrug bij Ommen. Vervolgens deed zich dan op de Stationsweg het drama voor waarbij de twee Canadese soldaten omkwamen. Bij deze aanval brandde ook hotel Paping af.
Op 11 april werd Ommen daadwerkelijk bevrijd en een dag later ook Lemele.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.