Nieuws

Veel vragen en extra drukte bij commerciële teststraten vanwege scherpere coronaregels Duitsland

De aangescherpte coronaregels in Duitsland leveren de commerciële teststraten in Overijssel extra klanten op. Alleen deze teststraten kunnen de zogenoemde 'non-COVID-19 verklaring' verschaffen. Die verklaring is nodig en wordt niet door de GGD gegeven. Extra drukte en extra omzet dus voor de commerciële teststraten in de regio.
Waren het gisteren nog rijen 'benzinetoeristen' die van de voorlopig laatste gelegenheid gebruik maakten om "billig" te tanken in Duitsland, vandaag zijn de grenswegen verlaten en is er juist extra drukte bij de commerciële teststraten. In Enschede worden ze bij 'Test op Corona' platgebeld en is het ronduit druk. Ze gaan langer door om alle vragen te beantwoorden en tests te doen, meldt Martijn Boshuis.
Veel logistieke bedrijven die zaken doen met Duitsland komen bij de teststraat op de radar en sturen hun medewerkers voor een test en vooral de zo gewilde verklaring. "Zelfs de GGD stuurt mensen door naar de commerciële teststraten", zegt Boshuis. Tests zijn er overigens niet bepaald gratis. Het kan oplopen tot 79 euro per persoon. Duitsers kunnen zelf zo'n test halen bij de supermarkt, maar dan zijn ze er nog niet. Ook zij moeten eerst langs een teststraat om die verklaring te krijgen waarmee ze de grens over kunnen.
Lege straten in het grensgebied
Lege straten in het grensgebied © News United / Dennis Bakker

Hoe zit het met de regels?

72 uur, 48 uur of is er sprake van een uitzondering? De strenge regels in Duitsland leveren overal veel vragen op. Het grensoverschrijdend samenwerkingsverband Euregio geeft hier op de website een overzicht van alle regeltjes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.