Nieuws

Zes politieke jongerenorganisaties willen geen Rutte IV

Premier Rutte voorafgaand aan debat over 'positie Omtzigt, functie elders'
Premier Rutte voorafgaand aan debat over 'positie Omtzigt, functie elders' © ANP
Een nieuw kabinet met Mark Rutte als premier is voor zes politieke jongerenorganisaties geen optie. De jongerenafdelingen van D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, DENK en de Partij voor de Dieren roepen hun 'moederpartijen' per brief op om deze boodschap over te brengen tijdens de gesprekken over de vastgelopen formatie met Kamervoorzitter Arib.
In de brief schrijven de politieke jongeren dat het 'een beschamende week was waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen'. De brief is niet ondertekend door het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. Vrijdag deed het CDJA wel een vergelijkbare oproep, en daar staan ze nog steeds achter, maar de brief vindt het CDJA teveel een oproep aan wat de VVD moet doen. "En dat is niet aan ons.", aldus een CDJA-woordvoerder.
De politieke jongerenorganisaties zijn de Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUnie), DWARS (GroenLinks), de Jonge Socialisten (PvdA), Oppositie (DENK) en PINK! (Partij voor de Dieren). Zij nemen het prominenten van de VVD kwalijk dat zij afgelopen week in plaats hun eigen rol te analyseren hun eigen machtspositie boven het oordeel van de Tweede Kamer verkozen.

Fel debat

De uitgelekte notitie van D66 verkenner Kasja Ollongren met daarop de tekst 'positie Omtzigt, functie elders' leidde vorige week tot een fel debat, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer. Uiteindelijk werd een motie van wantrouwen tegen Rutte net niet aangenomen, een motie van afkeuring haalde het wel. Die laatste werd ook gesteund door de regeringspartijen CDA, D66 en de ChristenUnie. Inmiddels wordt PvdA-prominent Tjeenk Willink als nieuwe informateur voor de verkenning genoemd.
Volgens de jongerenorganisaties kan de VVD haar rol in de aanstaande formatie nog altijd waardig spelen. 'Door de huidige houding van de partij komt dat wel op losse schroeven te staan. Wanneer de VVD het parlement niet serieus neemt, bezegelt zij het lot van de Nederlandse politiek. Dan rest ons slechts een formatie zonder de VVD, of een stembusgang.'
Dat Mark Rutte bijna 2 miljoen voorkeursstemmen heeft gekregen is voor de politieke jongeren geen steekhoudend argument, omdat het verkenningsdrama zich na de verkiezingen afspeelde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.