Nieuws

Terreurverdachte uit Rijssen komt niet op vrije voeten

politie in de Karel Doormanstraat
politie in de Karel Doormanstraat © News United / Bert Kamp
De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek om schorsing van de voorlopige hechtenis van een 44-jarige terreurverdachte uit Rijssen afgewezen. Justitie verdenkt Mohammed B. ervan dat hij in 2013 een van de leiders was van een jihadistische beweging in Syrië, de Ahrar al Sham. Hij stond vanmiddag voor de rechtbank.
De rechtbank heeft een verzoek om vier getuigen te horen toegewezen. Deze zullen door de rechter-commissaris gehoord worden. Ook is er een rechtshulpverzoek aan Turkije gedaan omdat één van de getuigen in Turkije verblijft.

Geldstromen

B. werd in november vorig jaar door een zwaarbewapend arrestatieteam aangehouden in zijn woning aan de Karel Doormanstraat. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij verantwoordelijk zijn voor de geldstromen binnen de terreurgroep.
De verdachte heeft de Syrische nationaliteit en heeft een tijdelijke verblijfsvergunning voor Nederland. Hij woonde met zijn gezin sinds ongeveer vier jaar in Rijssen.

Gematigd

Ahrar al Sham werd in andere landen al langer gezien als een terreurgroep, maar in Nederland werd de beweging lange tijd beschouwd als gematigd. Pas in 2019 bestempelde de rechtbank Rotterdam Ahrar al Sham in een vonnis als terroristische organisatie. De groepering werkte onder meer samen met Al Quaida.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.