Nieuws

Provincie en negen gemeenten: vergunning voor Lelystad Airport kan niet

Provincie Overijssel en negen gemeenten: geen vergunning voor Lelystad Airport.
Provincie Overijssel en negen gemeenten: geen vergunning voor Lelystad Airport. © Thinkstock / Fahroni
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kan op grond van de Wet natuurbescherming geen vergunning afgeven voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat schrijft de provincie Overijssel samen met negen gemeenten in een zienswijze.
Het grootste struikelblok voor de provincie en gemeenten is dat de vergunning wordt aangevraagd voor de eerste 10.000 vliegbewegingen, terwijl nu al duidelijk is dat Lelystad Airport door wil groeien naar 45.000 vliegbewegingen.
Volgens de regionale overheden is het 'wettelijk niet toegestaan' om de vergunning in onderdelen op te knippen. De vergunning moet daarom betrekking hebben op alle 45.000 vliegbewegingen, stellen zij.
De opening van Lelystad Airport is voor deze regio onder meer relevant vanwege de mogelijke laagvliegroutes. Zowel aanvlieg- als vertrekroutes zijn bijvoorbeeld gepland boven delen van Zwolle en Overijsselse natuur. Ook zou door het vliegverkeer stikstofuitstoot kunnen neerslaan op kwetsbare Overijsselse natuurgebieden. Dat is slecht voor de natuur, maar kan er ook toe leiden dat er minder woningen kunnen worden gebouwd, of gevolgen hebben voor de landbouw.

Stikstof

Daarnaast zetten de provincie en gemeenten vraagtekens bij de toename van de neerslag van stikstof op kwetsbare Overijsselse natuurgebieden (Natura2000-gebieden). Die neerslag wordt stikstofdepositie genoemd en is schadelijk voor de natuur. Daarom is landelijk bepaald dat er geen extra neerslag van stikstof mag optreden.
Nieuwe activiteiten - zoals de ingebruikname van het uitgebreide Lelystad Airport - kunnen daarom alleen een vergunning krijgen als op andere plekken activiteiten wordt gestaakt. Het ministerie denkt dit op te kunnen lossen door de extra stikstofemissie van Lelystad Airport te verrekenen met Schiphol; volgens de provincie Overijssel en de negen gemeenten mag dat niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.