Nieuws

Archeologen graven oude sluis in Deventer op

De sluis achter de huidige Stadsbrouwerij DAVO was jarenlang de doorgang tussen de IJssel en het Overijssels Kanaal
De sluis achter de huidige Stadsbrouwerij DAVO was jarenlang de doorgang tussen de IJssel en het Overijssels Kanaal © Stichting Oud Deventer
Archeologen in Deventer hebben afgelopen week een oude sluis boven de grond weten te halen. De zogenoemde Pothoofdsluis was nog intact en diende tot de jaren 50 als verbinding tussen de IJssel en het Overijssels Kanaal. De sluis wordt de komende jaren weer zichtbaar gemaakt in het straatbeeld.
De archeologen verrichtten de afgelopen week onderzoek naar de oude schutsluis achter stadbrouwerij DAVO in opdracht van onder meer Stichting Oud Deventer en de gemeente. Het Sluiskwartier wordt de komende jaren flink onder handen genomen.

Nog intact

Het team van archeologen wist de sluis nagenoeg intact onder de grond vandaan te toveren. Een deel van de sluis lag nog aan de oppervlakte, wat het opgraven makkelijker maakte. Enkel de sluisdeuren ontbraken en leken zodoende te zijn vervangen door een betonnen constructie.
Volgens de Stichting Historische Sluizen en Stuwen beschikt de sluis over een bijzondere constructie, waar weinig voorbeelden van bewaard zijn gebleven. Daarnaast heeft de sluis destijds een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van de stad.
Achter stadsbrouwerij DAVO heeft men afgelopen week de Pothoofdsluis opgegraven
Achter stadsbrouwerij DAVO heeft men afgelopen week de Pothoofdsluis opgegraven © RTV Oost

Ontmanteling Pothoofdsluis

Via de sluis, het Overijssels Kanaal, de stadsgracht en de Oude Haven konden schepen destijds op de IJssel komen. Mede door de drooglegging van de Deventerse haven en de ontwikkelingen rondom het Havenkwartier werd de sluis steeds minder relevant. In 1951 is men begonnen met het ontmantelen van de Pothoofdsluis.
De sluis is inmiddels gedocumenteerd en weer afgedekt ter bescherming. De komende periode gaat de gemeente praten met verschillende organisaties om het inrichtingsplan van het Sluiskwartier verder uit te werken. Onderdeel van dit plan is de terugkeer van het bekende sluisje achter stadsbrouwerij DAVO.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.