Door kavelruil verandert bijna 500 hectare natuur in IJsselstreek van eigenaar

Natuur- en landschapsorganisaties, particuliere grondeigenaren en de provincie Overijssel doen een grote kavelruil in de IJsselstreek. In totaal 478 hectare aan natuur en enkele hectares landbouwgrond veranderen daardoor van eigenaar. Het belangrijkste doel van de kavelruil is om meer aaneengesloten en robuustere natuurgebieden te maken.

Er wordt al drie jaar aan de kavelruil gewerkt door meerdere instanties zoals de provincie en diverse natuurorganisaties. Ook LTO was, namens de agrariërs die grond pachten op de verschillende terreinen, betrokken bij de kavelruil.

Sallandse Heuvelrug

Natuurgebieden zoals Lierderbroek, Molenpolder, Landgoed Windesheim, de uiterwaarden van de IJssel en Landgoed ‘t Nijendal worden meer aaneengesloten. Staatsbosbeheer (308 hectare), de provincie Overijssel (158) en Landgoed Windesheim (11) brengen grond in. De gronden die de provincie inbrengt liggen bij de Borkeld en Zunasche Heide, beide bij de Sallandse Heuvelrug.

Het is ook een uniek en innovatief project.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher spreekt van een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen overheid en maatschappelijke organisaties bij het versterken van de natuur. "Het is ook een uniek en innovatief project. Niet eerder is er op basis van een ruilplan, waaraan zowel terrein beherende organisaties als particuliere natuurorganisaties mee konden doen, zoveel natuur is geruild."

Versterken

“Het Nijendal is een waardevolle toevoeging op het beheergebied van IJssellandschap, verbonden aan landgoed De Haere en De Hei”, aldus Judith Snepvangers, algemeen directeur IJssellandschap. “Het past naadloos bij onze visie, omdat landbouw en natuur hier elkaar nadrukkelijk versterken. Het terrein wordt namelijk grotendeels onderhouden door een biologische boer uit de directe omgeving op een kwalitatief hoogstaande manier."

Ook Herman Brink, directeur Staatsbosbeheer Overijssel, is blij. "Blij dat na een lange aanloop we ons dankzij deze ruilingen met ons beheer nog beter kunnen richten op gebieden die voor ons prioriteit hebben, en enkele particuliere organisaties hun beheergebied ook kunnen versterken. Dit is alleen gelukt omdat alle betrokkenen constructief en coöperatief hebben samengewerkt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: