Nieuws

Koningin Máxima bezoekt online vertegenwoordigers van zangkoren: "Heel fijn dat er aandacht voor ons komt"

Mariette Effing in gesprek met koningin Máxima
Mariette Effing in gesprek met koningin Máxima © RTV Oost Jolande Verheij
Al meer dan een jaar kunnen de koren niet doen wat ze het allerliefste doen: samen zingen. Geen repetities, geen concerten, alleen online wordt er nog wel wat geoefend. Vandaag was koningin Máxima op digitaal werkbezoek bij Koornetwerk Nederland, waar ze onder meer in gesprek ging met koordirigent Mariette Effing uit Wierden, die leiding geeft aan meerdere koren in Overijssel.
"Kijk, voor het eerst sinds ruim een jaar heb ik mijn zwarte jurkje weer aan dat ik normaal alleen op het podium draag", zegt Effing. Bij elke persconferentie wachtte ze tot nu toe vergeefs op nieuws over haar sector."Het is zo fijn dat Máxima hier nu aandacht voor heeft, nu hebben wij toch even een podium om te laten zien dat we er nog zijn."
"Eindelijk weer een reden om mijn zwarte podiumjurkje aan te doen"
"Eindelijk weer een reden om mijn zwarte podiumjurkje aan te doen" © RTV Oost Jolande Verheij

Zangkoren onder druk

In een klein gezelschap praten vertegenwoordigers uit de korensector online met Máxima over de problemen waar de koren mee kampen. En over oplossingen die inmiddels zijn bedacht, zoals technieken om zonder vertraging toch online met elkaar te kunnen zingen. Máxima neemt ruim de tijd voor alle verhalen en blijft zelfs nog wat langer om te luisteren naar een studentenkoor dat online met elkaar zingt.
Door de coronamaatregelen staan de koren onder grote druk. Concerten, een grote inkomstenbron, zijn volledig weggevallen. Veel leden hebben opgezegd omdat ze niet online willen of kunnen oefenen, en nieuwe aanwas is er niet.

"We zijn er nog"

Mariette verwacht geen oplossing van de koningin, maar toch is dit werkbezoek belangrijk voor de hele sector, denkt ze. "We kunnen hier laten zien dat we er nog zijn. De hele culturele sector wordt eigenlijk vergeten, elke persconferentie weer opnieuw, en dat komt hard aan. Maar zo kunnen we samen de koren toch in een mooi daglicht zetten."
De kinderkoren die Mariette begeleidt gaan wel door en met jongeren tot achttien jaar zingt Mariette nu buiten. Maar de volwassenen die lid zijn van een koor mogen nog niet samen zingen. Online is er wel veel ontwikkeld, maar dat is geen volwaardige vervanging.
Koningin Máxima nam de tijd voor het online werkbezoek
Koningin Máxima nam de tijd voor het online werkbezoek © RTV Oost Jolande Verheij

Groter dan voetbal

Het gaat om heel veel mensen die nu niet kunnen doen wat ze zo graag willen, weet Mariette. "Er zijn zelfs meer mensen die zingen bij een koor dan die op voetbal zitten. Voetbal is wel groot, maar zingen kan je van 1 tot 100. We hebben ook een heel rijk korenlandschap hier, van jong tot oud, pop- en kerkkoren, en zelfs koren voor kankerpatiënten. Zingen werkt helend, ook voor de geest, dus het is zo belangrijk dat we door kunnen gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.