Twentse gemeenten akkoord met plan om zorgbureaus te screenen voordat vergunning wordt gegeven

De veertien Twentse gemeenten zijn afgelopen week akkoord gegaan met een voorstel om gezamenlijk de zorgfraude in de regio aan te pakken. Uit onderzoek is onlangs gebleken dat het probleem van de georganiseerde misdaad, die actief is in de zorg, heel erg groot is in de regio. Door gezamenlijk beleid te maken willen de gemeenten deze vorm van ondermijning aanpakken.

De afgelopen maanden is in stilte een nieuwe Projectgroep Aanpak Zorgfraude geformeerd die zich voor de hele regio Twente richt op bestrijding van dit fenomeen. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de projectgroep is dat zorgbureaus voortaan vooraf eerst worden gescreend, voordat een vergunning wordt afgegeven. Nu krijgen nieuwe zorgbureaus bij de meeste gemeenten eerst een vergunning, om ze vervolgens achteraf uitgebreid door te lichten.

De regio Twente heeft landelijk gezien de reputatie dat hier relatief veel zorgfraude wordt gepleegd. Uit onderzoek is gebleken dat met name drugscriminelen kans zien door te dringen tot de zorgbranche, waar vaak enorme bedragen aan zorgsubsidies voor het oprapen liggen.

De georganiseerde misdaad deinst er daarbij zelfs niet voor terug om kwetsbare cliënten seksueel uit te buiten of in het kader van dagbesteding in te zetten als hennepknippers, zo blijkt uit het onderzoek.

Door het nieuwe beleid moet worden voorkomen dat malafide zorgbureaus subsidiegeld binnenhalen of dat ze sneller opgespoord en aangepakt kunnen worden. Het zorggeld kan daardoor op de juiste manier besteed worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZORGONDERZOEK ALMELO HENGELO ENSCHEDE
Deel dit artikel: