Nieuws

Kabinet na Catshuisoverleg: versoepeling lockdown minstens een week opgeschoven

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge op weg naar Catshuisoverleg
Demissionair premier Rutte en minister De Jonge op weg naar Catshuisoverleg © ANP / Marc de Swart
De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven, naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Eerder lekte uit dat het demissionair kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. Dat is nog net te vroeg, aldus de woordvoerder.
Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. Het gemiddeld aantal besmettingen lag afgelopen week net onder de 7.000, vandaag werden 8.288 nieuwe besmettingen gemeld. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe; er liggen nu 2.517 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 788 op de intensive care.

Opening terrassen en opheffing avondklok

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.
De afgelopen dagen werden door de verschillende ziekenhuizen en de GGD'en al zorgen geuit over het plan om die versoepelingen al op 21 april in te laten gaan. "Het aantal ziekenhuisopnames blijft toenemen en we zitten nog niet op de verwachte piek van de derde golf. Ook kunnen reguliere operaties nog niet doorgaan."
Dinsdag leggen demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens een persconferentie uit hoe het pad naar de versoepelingen eruit moet komen te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.