Fruittelers werken nachten door om gewassen te beschermen tegen vorst: "Het is niet m'n hobby"

Slapen is er even niet bij voor fruittelers. Vanwege de vorst zijn ze al nachten in touw om hun fruit daartegen te beschermen. Dat doen ze met behulp van het beregenen van hun gewassen of speciale kacheltjes. "Het is niet m'n hobby, maar het hoort erbij", vertelt aardbeienboer Hardrik Hindriksen uit Manderveen.

Al meerdere nachten daalt het kwik tot onder nul. Hardrik heeft er dan ook een paar korte nachtjes opzitten. Hij heeft een alarm naast zijn bed staan die afgaat als het te koud wordt. "Bij -1 gaan de alarmbellen al af, dan ga ik uit bed en zet ik de beregeningsinstallatie aan."

Door het beregenen van zijn gewassen komt er een beschermend laagje ijs rond het bloemetje met de beginnende vrucht. "Daarna controleer ik om het uur of het goed gaat. Het is zeker geen hobby", lacht hij.

Schade

Ook collega-fruitteler Jos Schilderinck van fruitboerderij Oold Bleank in Rossum heeft drukke nachten gehad. Hij teelt appels, kersen, aardbeien en peren. "Ik slaap weinig, we stoppen er veel energie en geld in. Maar wat zou jij doen als je 100.000 euro risico zou lopen?"

En dus was Jos vannacht samen met zijn zoon weer hard aan het werk. "Het heeft hard gevroren, dus we zaten op het randje. Maar ik denk dat het goed zit." Ook de aardbeienteler denkt dat de schade meevalt: "Nog een paar nachtelijke marathons en dan na een paar weken begint het seizoen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
WEER NOORDOOST-TWENTE MANDERVEEN ROSSUM DINKELLAND
Deel dit artikel: