Nieuws

Enschede stelt zich kandidaat voor organisatie Roze Zaterdag in 2023

Archiefbeeld van Roze Zaterdag
Archiefbeeld van Roze Zaterdag © ANP / Berlinda van Dam
Enschede wil een gooi doen naar het organiseren van Roze Zaterdag in 2023. De gemeente Enschede en Enschede Promotie hebben een zogenaamd 'bidbook' samengesteld, waarin zij motiveren waarom het meerdaagse evenement in de Overijsselse stad plaats moet vinden.
Initiatiefnemer Sander Aalbertsen opperde vorig jaar al om het evenement voor de LHBTIQ+-gemeenschap naar Enschede te halen. De stad heeft het evenement al twee keer eerder georganiseerd, in 1987 en 2004. "Een Roze Zaterdag is naar mijn idee een prachtig podium om meer respect te kweken voor de regenbooggemeenschap en meer tolerantie in z’n algemeenheid in de samenleving", zegt Aalbertsen.

'Goed voor heel Oost-Nederland'

De gemeente Enschede benadrukt dat het evenement niet alleen voor de eigen stad goed is. "Het evenement zal een boost geven aan de zichtbaarheid en inclusiviteitsbevordering in heel Oost-Nederland." De stad wil met het organiseren van het evenement samenwerken met omliggende gemeenten als Hengelo, Oldenzaal en 'partnerstad' Münster.
Het jaarlijkse evenement Roze Zaterdag trekt gemiddeld zo'n 20.000 tot 40.000 bezoekers. Wethouder Arjan Kampman: “Met de organisatie van Roze Zaterdag laat Enschede zien dat het een inclusieve stad is waar iedereen welkom is ongeacht aard, geloof of achtergrond."

Bekendmaking

Op basis van het bidbook en een bezoek aan de potentiële gastgemeente, maakt het bestuur van Roze Zaterdag medio juli bekend of Enschede in 2023 het evenement mag organiseren. Ook Zwolle deed al eens een gooi naar de organisatie van het evenement, maar werd toen niet gekozen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.