Nieuws

Oudste kinderen in Ruinerwoldzaak dagvaarden vader Gerrit Jan van D.

Boerderij waar het gezin in Ruinerwold verbleef
Boerderij waar het gezin in Ruinerwold verbleef © archief RTV oost
De Zwolse advocaat Corinne Jeekel wil namens de oudste vier kinderen in de Ruinerwoldzaak een civiele procedure beginnen tegen hun vader, Gerrit Jan van D. Jeekel zei woensdagavond in het televisieprogramma Op1 dat Volgende week een dagvaarding kan verwachten.
Zes van de negen kinderen leefden jarenlang verscholen voor de buitenwereld op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de oudere kinderen alarm had geslagen. De strafvervolging van Van D. is eerder beëindigd omdat de man (68) volgens de rechtbank door zijn slechte gezondheid niet terecht kan staan. In 2016 liep hij ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte.
"Voor zover ik weet staat hij op dit moment niet onder curatele en dus is hij strikt genomen handelingsbekwaam", aldus Jeekel. Ze stelde dat de oudste kinderen van het gezin van meet af aan gerechtigheid en erkenning hebben gewild. "Dat er dus een rechterlijk oordeel komt over wat er allemaal niet deugde." Want: "Het kan gewoon niet dat dit zonder rechterlijk oordeel voorbij gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.