Acties

Turkse Tukkers aan zet bij RTV Oost

Turkse Tukkers in het FC Twente Stadion
Turkse Tukkers in het FC Twente Stadion © FC Twente
Zestig Turkse gezinnen uit Twente hebben de afgelopen drie jaar intensief gewerkt aan een betere integratie in de Nederlandse samenleving. Dit gebeurde onder de vlag van de maatschappelijke stichting van FC Twente, 'Scoren in de wijk', die zich inzet voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. RTV Oost zendt maandag 19 april om 18.30 uur een documentaire over dit project uit; "Turkse Tukkers aan zet".
Turkse Tukkers aan Zet stopt na drie jaar
Turkse Tukkers aan Zet stopt na drie jaar © FC Twente
In staat om voor eigen toekomst te zorgen
In de documentaire 'Turkse Tukkers aan zet' volgden documentairemakers Willy Berends en Cars Bijlstra gedurende het hele traject de gezinnen en de begeleiders. We zien ze in cursussen en workshops, maar ook bij sociale activiteiten als stadswandelingen, klootschieten en op de grasmat van De Grolsch Veste tijdens een culturele quizmiddag. Uit onderzoek achteraf van de Universiteit Twente blijkt dat de deelnemers béter Nederlands zijn gaan spreken en méér hebben geleerd over Nederland. Dankzij het project zijn negentien deelnemers aan een betaalde baan of vrijwilligerswerk gekomen óf een eigen zaak begonnen. Bijna de helft zegt beter in staat te zijn om voor de eigen toekomst te zorgen.
Maatschappelijke impact betaald voetbal neemt toe, FC Twente-project is landelijk voorbeeld
Maatschappelijke impact betaald voetbal neemt toe, FC Twente-project is landelijk voorbeeld © archief RTV Oost

De impact van het betaald voetbal

Het project werd onlangs in het rapport 'De Impact van het betaald voetbal' genoemd als voorbeeld van hoe betaalde voetbalorganisaties zich kunnen inzetten voor de maatschappij. Het rapport werd opgesteld door accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers. "De zichtbaarheid van wat we doen, ons inzetten voor deze doelgroep, wordt op deze manier vergroot", vertelt Bas Schreurs, maatschappelijk manager bij FC Twente. "Het is mooi om te zien dat dit terugkomt in een landelijk onderzoek."
“Turkse Tukkers aan zet” zie je op maandag 19 april om 18.30 uur op TV Oost. De uitzending wordt om het uur herhaald. Toch gemist? Terugkijken kan via www.rtvoost.nl/tv/gemist

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.