Nieuws

Vastbinden, slaan, keel dichtknijpen: vernedering of verkrachting? "Dit hoorde bij het spel"

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
De verdachte noemt het zelf ‘een hardcore seks-relatie’. Maar ging hij op 7 mei 2020 in Nieuwleusen te ver? Zijn ex-vriendin vindt van wel en deed aangifte. "Op seksueel gebied gingen we veel verder met elkaar", verklaart de 26-jarige man uit Zwolle.
Beide armen en benen vastbinden, de keel dichtknijpen, met vlakke hand in het gezicht slaan. "Ik had een dominante rol, het hoorde bij het spel", vertelde de verdachte maandagmorgen aan de rechtbank.
Op 7 mei vorig jaar ging hij barbecue-spullen in het huis van zijn ex-vriendin halen. Ze hadden een relatie van 6,5 jaar gehad. Toch hadden ze nog regelmatig contact. "We zijn verslaafd aan elkaar," verklaarde de man.

'Ik heb haar niet verder verwond dan anders"

Van barbecue-spullen pakken kwam het niet. Bij binnenkomst trok hij vrijwel meteen de kleren van haar lijf en bond haar vast. Als ze met haar hoofd omhoog kwam, kreeg ze een tik met vlakke hand in haar gezicht. Ook zette hij zijn schoen op haar keel. "De hele opzet kan misschien wat extreem zijn geweest voor haar, maar ik heb haar niet verder verwond dan anders."
Toch deed zijn ex-vriendin aangifte. Een verkrachting noemt de verdachte het echter niet. Ze hadden wel vaker op deze manier seks. En ook de sms-berichten die vooraf gingen aan zijn bezoek aan haar huis, waren normaal in hun relatie. "Ik ga je verkrachten", stuurde hij onder meer. "Ze reageert er niet 'in shock op'", concludeerde de rechtbank.

Vijf maanden vast

Na de aangifte zat de 26-jarige man uit Zwolle twee weken vast. Toen hij op 22 mei weer op vrije voeten kwam, kregen de twee weer contact met elkaar, ondanks het contactverbod dat was opgelegd.
Toen de reclassering daar lucht van kreeg, werd de verdachte opgesloten. Inmiddels zit hij vijf maanden vast, maar wel krijgt hij een nieuwe kans. Komende woensdag komt hij opnieuw op vrije voeten. In afwachting van vervolg van zijn rechtszaak.

'U mag me persoonlijk komen insluiten'

Vandaag besloot de rechtbank, op verzoek van advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop, die de verdachte bijstaat, dat zijn ex-vriendin opnieuw verhoord moest worden. Want beschouwt zij wat er gebeurde als verkrachting of mishandeling? Dat moet in juli duidelijk worden.
Tot die tijd mag de verdachte de zaak onder strikte voorwaarden in vrijheid afwachten. Niet naar de sportschool waar ze elkaar vaak ontmoetten, niet naar Nieuwleusen en al helemaal geen contact met zijn ex. "Dat beloof ik", verklaarde de man. "Als ik het verbod overtreed, mag u me persoonlijk komen insluiten", lachte hij naar de rechtbank. "Kunt u ervoor zorgen dat mijn behandeling zo snel mogelijk opgestart wordt?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.