Taakstraf voor agent die minderjarige jongen zonder aanleiding sloeg in cel

Een 35-jarige politieman uit Enschede is veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur, omdat hij in juli vorig jaar een minderjarige arrestant mishandelde in het arrestantencentrum in Borne.

De mishandelde jongen maakte deel uit van een groep die in het centrum van Enschede voor veel drugs gerelateerde overlast zorgt.

De politieman was een van de agenten die de jongen na een incident hadden aangehouden. Bij het afdoen van de boeien in de opening van de cel in Borne zou de jongen een beweging met zijn arm gemaakt hebben. Daarop werkte de agent de jongen met geweld tegen de grond en gaf hem een klap.

Twee weken geleden zei de agent tegen de rechter dat de jongen hem al vanaf zijn aanhouding uitdaagde. Omdat bekend was dat de groep waar de jongen bij hoorde nog wel eens wapens bij zich had, wilde hij hem fixeren.

'Vertrouwen geschaad'

Volgens de rechter is de agent buiten zijn boekje gegaan door een minderjarige te mishandelen in een cel, een besloten ruimte waar de jongen ook niet uit weg kon gaan. De 35-jarige agent heeft van zijn werkgever een schriftelijke waarschuwing en een sanctie gehad.

Met het ongeoorloofde geweld heeft de agent het vertrouwen geschaad dat burgers in de politie mogen hebben, aldus de rechter. Geweld tegen politiemensen wordt streng bestraft en dat moet andersom ook, vindt de rechter.

Tegen de 35-jarige agent was een boete van 500 euro waarvan de helft voorwaardelijk geëist, maar volgens de rechter doet die eis doet geen recht aan wat er gebeurde in de politiecel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE RECHTBANK ALMELO
Deel dit artikel: