Nieuws

Lees terug: Het strafproces tegen de hoofdverdachten in de Zwolse onderwereldoorlog

Onderzoek na een moordaanslag in Holtenbroek, oktober 2019
Onderzoek na een moordaanslag in Holtenbroek, oktober 2019 © News United - Stefan Verkerk
In de rechtbank is een meerdaags strafproces begonnen tegen de twee vermeende kopstukken in de Zwolse onderwereldoorlog. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere moordaanslagen met mitrailleurs en een gijzeling, allemaal afrekeningen in het drugscircuit.
De verdachten, broers Idris en Abas, stonden volgens justitie aan de leiding van drugsbende Ali 24/7. Die groep had het aan de stok met een andere drugsorganisatie, waardoor Zwolle bij vlagen een oorlogsgebied leek.
Met wraak als motief, werd er naar machinegeweren gegrepen om de tegenstander uit te schakelen. Idris was zelf ook slachtoffer. Hij werd in september 2019 beschoten in de wijk Stadshagen. Voor de politie het startpunt van verschillende onderzoeken.
Op deze eerste dag van het strafproces werd duidelijk dat Idris en Abas wapens, geld en drugsvoorraad zouden verstoppen in tonnetjes in de grond. Verstopplekken waren het Marsbos en het Engelse Werk in Zwolle.
Verder werd duidelijk dat er veel getuigen zijn die belastend verklaren over de broers, als het gaat over de moordaanslagen waar ze van worden verdacht. Lees hieronder het updates vanuit de rechtszaal.

Update 18.00

De eerste zittingsdag zit er op. Morgen gaat de rechtbank verder met de bespreking van een naargeestige gijzeling waar de broers van worden verdacht. Daarna volgt de strafeis. Donderdag zullen de advocaten hun pleidooi houden.

Update 17.45

Volgens getuigen zouden de broers achteraf spijt hebben dat ze geen AK47 hebben gebruikt maar een pistool. Want de aanslag was mislukt. "Maar ze maken het nog wel af, want ze houden niet van losse eindjes."
Het gebruikte pistool, een Springfield, zou gekocht zijn bij een man uit Hattemerbroek. Die is inmiddels onvindbaar. Hij moest zich onlangs melden bij de rechtbank voor wapenhandel, maar is volgens zijn advocaat "in het buitenland". Eerder heeft hij bij de politie wel een verklaring afgelegd: "Ik verkocht wel vaker wapens aan Idris en Abas. In 2016 een Springfield."

Update 17.40

Onder het busje dat bereden werd door de Turkse broers bleek al een maand een gps-tracker te zitten. Mogelijk geplakt door Julian 'de Surinamer', blijkt uit zendmastgegevens. Julian moet later voorkomen voor het besturen van de auto, van waaruit is geschoten.
De gebruikte auto is een VW Golf of een BMW 1-serie geweest. Kort na de aanslag werd een uitgebrande BMW gevonden in Groningen. Mogelijk zijn er zelfs twee auto's gebruikt die nacht.
Volgens een anonieme melder (TCI-informatie) zouden Idris en Abas de aanslag hebben gepleegd. Dat zouden ze hebben gedaan, nadat ze in elkaar waren geslagen bij een ruzie.
Verschillende getuigen zeggen: "Idris en Abas probeerden die Turkse broers weg te werken. Ze hebben een gps-tracker geplaatst en Abas heeft geschoten. Het ene slachtoffer had vier schotwonden, de ander eentje. Ik weet niet meer hoe ze heten."

Update 17.25

Volgens de Turkse broers wist iedereen in Zwolle dat Idris en Abas over wapens konden beschikken. "Ze hadden zelfs een AK", doelend op een AK47 Kalasjnikov- machinegeweer.
Na de moordpoging in 2016 is het hommeles in de stad, met een grimmige onderwereldoorlog tot gevolg.

Update 17.15

In 2016 werden even ten zuiden van Zwolle twee Turkse broers beschoten in hun busje. Ze werden voorbij gereden door een auto. Vanuit die wagen werd gevuurd. "Ik zag een flits vanaf de bijrijdersstoel", zegt één van de Turkse broers.
Eén van hen zegt: "Ik twijfelde eerst of het Idris of Abas was, die had geschoten. Maar het was Abas." De bestuurder werd geraakt in de borst. Het is een geluk dat hij het er levend vanaf heeft gebracht.
Zijn broer zegt: "Ik heb eerst niks gezegd tegen de politie, omdat ik bang was voor de broers. Maar Abas heeft geschoten." Ook hij raakte gewond.
De schietpartij zou wraak zijn voor een vechtpartij, enkele maanden eerder.

Update 17.00

Korte schorsing. Zometeen verder met bespreken van de moordpoging in 2016 op twee Zwols Turkse broers.

Update 16.40

Ondertussen meldt zich de advocaat van 'Bolle'. Dat is een oud-kameraad van Idris en Abas, maar ze hebben ruzie gekregen. Volgens Bolle hebben verschillende leden van Ali24/7 hem gegijzeld en gepijnigd. Hij eist bijna 100.000 euro schadevergoeding. "Client heeft in de loop van een vuurwapen met geluiddemper gekeken. Hij mocht een laatste wens doen en moest zijn eigen graf graven."
Van de gijzeling is een filmpje gemaakt en teruggevonden: "Dat filmpje illustreert de doodsangst", zegt de advocaat.

Update 16.30

Volgens de politie zou Idris als bijnaam 'Jan' hebben en Abas de bijnaam 'Kees'. Maar dat klopt niet, zeggen ze.
Abas erkent wel dat hij Midas wordt genoemd, de koning die alles wat hij aanraakt in goud kan veranderen.
Ook is gezegd dat Abas een koopappartement in Dubai zou hebben. "Ik kwam daar inderdaad vaker", zegt Abas. "Maar het was een huur-appartement."

Update 16.25

Veel gebruikers/kopers herkennen met name Het Meisje, de dame in de zwarte Mercedes. Maar ook Idris wordt genoemd, Abas minder. Een aantal gebruikers zegt bang te zijn. "Het is net de MocroMaffia".
Idris had in zijn cel in Almelo een mobieltje. Die werd gevonden achter de koelkast. Op dat mobieltje lijkt een soort boekhouding te staan, zegt de politie. Ook zijn er berichten, waaruit je kunt afleiden dat Idris de drugshandel vanuit de cel heeft doorgezet.
Maar Idris blijft volhouden, "ik zat niet in die handel".

Update 16.20

Een oude bekende zegt door Idris binnen te zijn gehaald om mee te werken in de business. "Ik vouwde 2 kilo cocaïne in envelopjes in een maand tijd."
Na de beschieting van Idris werd in het huis van zijn vriendin een halve kilo wiet gevonden. "Ja, ik wilde een spacecake maken", zegt Idris. "Ik was bijna jarig."
De rechtbank daarover, "Nou, dat zou dan een flinke cake worden."

Update 16.10

Volgens een oud-bondgenoot werd de voorraad drugs en geld verstopt in tonnetjes onder de grond. Dat zou gedaan worden op het Engelse Werk in Zwolle en het Marsbos.
Een dealer zegt: "Het Meisje rulede." Ook een ander zegt, "Zij was de voorman."
Jaemy, die ook betrokken lijkt bij de moordaanslag in oktober 2019, zegt 50.000 euro cash te hebben gekregen van Idris om drugs te kopen in Den Haag.

Update 16.00

De rechtszaak is hervat. Het gaat nu over de drugsverdenking. Fabienne 'Het Meisje' stuurt de drugshandel voor Idris en Abas aan, zegt een getuige. De Ali24/7-telefoon wordt gevonden, als Het Meisje die bij controle van de politie in de modder trapt. Er staan verschillende drugsgesprekken op. Het was een champagnekleurige iPhone. De namen van Idris en Het Meisje staan als gebruikers in het toestel.
Volgens een getuige bedient de groep honderden gebruikers in de regio. "Drugs verpakten ze in IKEA-zakjes, hun handelsmerk." Idris en Abas verwenden Het Meisje goed, zeggen omstanders. "Als beloning voor al haar werk." Er zouden zo'n 6 tot 8 dealers op pad zijn. Ze haalden tienduizenden euro's per week binnen aan verdiensten.

Update 15.20

Zaak wordt 20 minuten geschorst, voor pauze.

Update 15.10

De rechtbank vraagt aan Abas: "Waarom zou Jaemy liegen, want hij verklaart heel erg belastend over zichzelf?" Abas: "Hij weet dat hij er niet onderuit kon, betrokkenheid bij die aanslag. Daarom probeert hij zijn eigen rol kleiner te maken."
Daarnaast is Jaemy de avond voor de moordaanslag bedreigd door Emin, zegt Abas. "Hij riep, ik ja doodschieten, jij bent de volgende." Volgens Abas zit daar een motief voor Jaemy om Emin te beschieten.

Update 14.50

De rechtbank schakelt naar het volgende dossier: de daadwerkelijke beschieting van concurrent Emin, oktober 2019. Voor zijn huis wordt Emin beschoten, terwijl hij met een vriend zit te chillen in een auto voor zijn huis.
Vanuit een voorbijrijdende Clio wordt geschoten. Er zitten mannen met een bivakmuts in de Renault. Emin raakt gewond. Hij schiet terug op de Clio.
De Renault blijkt gestolen en wordt de volgende ochtend uitgebrand teruggevonden, met kogelgaten.
Volgens informatie van de geheime politiedienst blijkt dat Idris de Clio heeft gekocht in Den Haag. "Het klopt dat ik in Den Haag was", zegt Idris. "Maar niet om die Clio te kopen. Ik heb alleen Jaemy een lift gegeven." Opvallend is wel dat de telefoon van Idris aanstraalt bij de verkoper van de auto.
Zwollenaar Jaemy is later opgepakt en die heeft toegegeven dat hij de Clio heeft bestuurd in de nacht van de liquidatiepoging. Hij zegt: "Abas heeft geschoten". Verder zegt hij bang te zijn voor represailles.
Abas en Idris ontkennen allebei dat ze betrokken zijn bij de moordaanslag op Emin. Abas zegt dat Jaemy zich er "onderuit probeert te lullen".
De Clio van waaruit is geschoten werd de volgende dag uitgebrand teruggevonden
De Clio van waaruit is geschoten werd de volgende dag uitgebrand teruggevonden © News United - Stefan Verkerk

Update 14.40

De verdachten, met name Abas, lijken het onderzoeksdossier compleet uit het hoofd te kennen. Abas lepelt moeiteloos data, telefoonnummers of andere details op. De officier van justitie en advocaten zie je vervolgens druk bladeren in vuistdikke mappen.

Update 14.15

Advocaten van Idris en Abas wijzen op berichten van de tegenpartij, of getuigen, waarin gesproken wordt over hun cliënten: 'Ik heb Abas bij de politie genoemd, ze krijgen 20 jaar, haha.' Of een ander bericht: 'We hebben besloten dat het beter is om ze 10 jaar vast te zetten.'

Update 13.45

Volgens Idris, Abas en hun advocaten zit 'Lange' wel degelijk achter de moordaanslag op Idris in Stadshagen. Zo appt Lange op de ochtend na de aanslag: 'Er zat een demper op'. "Hoe weet Lange dat? Was hij erbij, of was hij toch de schutter?", vraagt de advocaat van Idris.
Ook zitten er berichten in het onderzoeksdossier over wat 'Lange' moest zeggen als hij zou worden aangehouden. "Dat laat toch zien hoe onbetrouwbaar hij is!?" De advocaten halen alles uit de kast om de personen onderuit te halen die belastend over hun cliënten verklaren.

Update 13.30

Volgens Abas hebben verschillende getuigen in de zaak veelvuldig contact met elkaar gehad om verklaringen af stemmen, in het nadeel van Idris en Abas. Dat de getuigen samen kwamen, zou blijken uit de zendmastgegevens van hun mobiele telefoons.
Uit diezelfde gegevens zou blijken dat de 'tegenpartij' van Abas en Idris de getuigen naar het politiebureau hebben 'gebracht'. Hun mobiele telefoons stralen masten aan in de buurt van het politiebureau.
Bovenstaande zegt Abas om aan te tonen dat veel mensen hebben samengewerkt om hem en zijn broer Idris achter tralies te krijgen.

Update 13.15

De zitting is hervat. Idris heeft een dikke jas aangedaan, kennelijk vindt hij het koud in de rechtszaal.

Update 12.10

De advocaten vinden dat de rechtbank te weinig aandacht heeft gegeven aan de verklaringen van verschillende getuigen in de zaak. "Die hebben onderling veel overleg gehad, om onze cliënten 'erbij te lappen." Ze vinden dat daar straks nog tijd voor uitgetrokken moet worden.
Nu wordt er eerste geluncht. Schorsing tot 13.00 uur.

Update 12.00

Jaemy heeft later aangegeven veel spijt te hebben, dat hij "dingen" gedaan heeft. "Als ik had geweten dat die gps eronder moest om later iemand te vermoord, had ik het niet gedaan." Ook over de nacht van de schietpartij in Holtenbroek: "Ik wist niet wat we gingen doen." Hij zegt pas later te hebben gehoord dat ze op weg waren om Emin te vermoorden. Toen kon hij naar eigen zeggen niet terug. "Abas heeft geschoten. Maar het wapen weigerde na één keer schieten."

Update 11.45

Terug naar de geplande moordaanslag op concurrent Emin, oktober 2019. Onder Emins auto werd een gps-tracker geplakt door Ali24/7-lid Jaemy. Die heeft dat bekend. Jaemy zegt dat hij de peilzender kreeg van de rechterhand van Idris en Abas, bijgenaamd Het Meisje. Volgens Jaemy stond Het Meisje vervolgens op de uitkijk.
Per ongeluk schakelde Jaemy de tracker 'uit' in plaats van 'aan'. Later is Jaemy teruggegaan om de peilzender aan te zetten.
Jaemy vertelt ook dat hij samen met Idris naar Den Haag is gereden om een rode Renault Clio te kopen. Met die auto is later de aanslag gepleegd op Emin. Vanuit die wagen werd geschoten. De Clio is later uitgebrand teruggevonden, verderop in Zwolle.

Update 11.35 uur

Wederom lijkt er een connectie te zijn tussen Abas en Idris met een verborgen wapenarsenaal. In app-gesprekken gaat het over "wapens en geld, verstopt in tonnen in de grond".
Ook zouden ze hebben willen zoeken naar de wapens met metaaldetectoren, valt op te maken uit een tekstbericht. "We gaan bij elke boom zoeken."

Update 11.25

Zowel Idris als Abas hebben geregeld contact met anderen over het kopen van wapens, blijkt uit het dossier. Het gaat dan om shotguns, Beretta's, een AK47 machinegeweer, een Uzi 9mm. "Kunnen die door vlees schieten?", wordt gevraagd.
Een van de mannen waarmee ze volgens de recherche zaken deden, is Zwolse verdachte in een moordzaak op de Veluwe. In die zaak werd op een carpoolplaats in Vaassen een man uit Apeldoorner doodgeschoten na een mislukte coke-deal.

Update 11.15 uur

Er is veel gehakketak over het machinegeweer, de Zagi M-91. Volgens Abas werd hem augustus 2019 het wapen aangeboden door 'Lange', maar heeft hij het niet gekocht. Dat gebeurde bij een kampje in Zwolle- zuid. "Ik denk dat 'Lange' mij toen wilde vermoorden, maar het niet durfde. Toen heeft hij me het wapen maar aangeboden."
Volgens Abas' advocaat Van Veen is het tekenend dat 'Lange' later een bericht stuurt aan een ander. "Niet gelukt, ze waren met vier."
Het OM zegt dat Abas die avond met 'Lange' het machinegeweer heeft uitgeprobeerd bij de Milligerplas.

Update 11.05

In 2016 werden twee Turkse broers beschoten in hun, op weg naar huis. Er werd even ten zuiden van Zwolle gevuurd vanuit een voorbij razende auto. Volgens de Turkse broers zitten Idris en Abas achter die moordpoging. "Maar daar is niets van waar", zegt Abas. "Sindsdien zinnen ze op wraak, onterecht."
Deze Turkse broers zouden samen met Emin hebben samengespannen om vervolgens Idris en Abas op te laten sluiten. "Dit onderzoek is gebaseerd op leugens."
Twee Turkse broers werden in 2016 beschoten op de Wijheseweg bij Zwolle
Twee Turkse broers werden in 2016 beschoten op de Wijheseweg bij Zwolle © Stefan Verkerk

Update 11.00

Onder de auto van doelwit Emin wordt door de politie een peilzender gevonden. Die zou eronder zijn geplakt door weer een ander lid van Ali24/7, genaamd Jaemy. De zender was gekocht bij een spyshop in Brabant.
Volgens Idris en Abas zijn de getuigen die naar de politie zijn gestapt (allemaal voormalig leden van Ali24/7) beïnvloed door het concurrerende kamp. (Bestaande uit vooral Turkse Zwollenaren, onder wie Emin) "Ze willen ons gewoon levenslang laten opsluiten", zeggen Idris en Abas.
Die getuigen zelf zeggen doodsbang te zijn voor Abas en Idris en daarom naar de recherche te zijn gegaan.

Update 10.45

Interessant: Loopjongen 'Lange' zegt het automatisch wapen (Zagi M-91) samen met Abas opgehaald te hebben in een bos in Zwolle -zuid. De vraag is of daarmee de ondergrondse wapenopslag wordt bedoeld, die vorig najaar is ontdekt. Tussen het wapentuig dat daar werd gevonden, lag ook het wapen waarmee Zwollenaar Henk Wolters is vermoord.
Het verhaal van loopjongen 'Lange' wordt bevestigd door een ander vermeend oud-lid van Ali24/7. Ze hebben "proef-geschoten" met het wapen. "Het wapen ging alle kanten op, het ding was niet te houden." En hij bevestigt ook dat er 5000 euro uitgeloofd was door Abas om Emin om te leggen.
Overigens worden alle leden van Ali24/7 de "hondjes van de Afghanen" genoemd door een getuige.

Update 10.30

De onderzoeken naar de broers beginnen als Idris wordt beschoten in de wijk Stadshagen. Kort ervoor had Abas een 'loopjongen' opdracht gegeven om concurrent Emin te vermoorden. De loopjongen 'Lange' kreeg 5000 euro en een automatisch wapen, een Zagi M-91.
'Lange' kende echter het beoogde doelwit en die heeft hij ingelicht.
Later is Idris beschoten met eenzelfde Zagi M-91, mogelijk hetzelfde wapen.
Idris zegt dat hij 'Lange' heeft herkend als schutter. Maar die heeft volgens de politie een alibi. Zijn iPhone straalde een zendmast aan bij zijn huis. En hij heeft een 'tic' door telkens het volume te wijzigen. Daarom is hij vrijgelaten. Volgens Idris en Abas is het een smoes waar de politie is ingetuind.
De schutter van de schietpartij in Stadsagen is (nog) niet gevonden.

Update 10.15

De verdachten zijn in de rechtszaal. Idris heeft voor de zoveelste keer zijn uiterlijk veranderd. "Een gedaanteverandering" noemt de voorzitter het. Nu heeft hij zijn hoofd kaal geschoren en een stoppelbaard. (vorige keer lange haren, af en toe en forse baard) Hij draagt een zandkleurig overhemd, jeans en sneakers.
Zijn broertje Abas heeft een lange baard (langer dan de vorige keren) draagt z'n haar in een staart en heeft een groen overhemd aan. Een bril met goudgerand montuur siert zijn gezicht.

Update 10.00

De advocaten van Idris en Abas zijn gearriveerd. Ze worden bijgestaan door mr. De Vilder en mr. Van Veen.

Update 09.45

Idris en Abas staan voor de rechters, om zich te verantwoorden voor twee moordaanslagen. Eentje op concurrent Emin Y., oktober 2019. Die werd vanuit een langsrijdende auto beschoten.
Maar ook voor een wild west schietpartij in 2016, even ten zuiden van Zwolle. Vanuit een rijdende auto werd geschoten op een busje met twee Turkse broers. Die overleven de aanslag ternauwernood. De Turkse jongens maken deel uit van de concurrerende groep. De schietpartij geldt als startpunt voor de Zwolse onderwereldoorlog. In beide gevallen zou Abas het machinegeweer hebben gehanteerd.
De laatste forse verdenking waar ze zich voor moeten verantwoorden is de gijzeling van voormalig bloedbroeder 'Bolle'. Met hem was onenigheid ontstaan na het slopen van diens superluxe bolide. Bolle heeft de recherche verteld dat hij is klemgereden door zijn voormalige vrienden en vervolgens is gegijzeld. Bij die actie werd hij naar eigen zeggen gepijnigd en moest hij zijn eigen graf graven.

Update 09.30

De broers Idris en Abas worden verdacht van verschillende moordaanslagen en een gijzeling. De Zwollenaren met Afghaanse roots, worden gezien als de grote leiders van drugsbende Ali 24/7. Al op jonge leeftijd komen ze in contact met politie en justitie voor drugs- en wapenbezit. Samen met bloedbroeder 'Bolle' hebben ze een tijdlang de regionale drugshandel in handen.
Idris haalt vaak de headlines van het nieuws. Zo ontploft in 2014 zijn grillroom na brandstichting. De hele pui vliegt uit het pand. Volgens het OM zit Idris er zelf achter, maar veroordeeld wordt hij niet. In 2019 komt hij weer groot in het nieuws, nadat er in de kinderrijke wijk Stadshagen op hem is geschoten. Een spervuur aan kogels uit een machinegeweer wordt op hem afgevuurd, maar hij overleeft de moordaanslag. Hij raakt lichtgewond.
Idris is beschoten toen hij met zijn snelle bolide in de kinderrijke wijk Stadshagen arriveerde
Idris is beschoten toen hij met zijn snelle bolide in de kinderrijke wijk Stadshagen arriveerde © News United - Stefan Verkerk
Kort ervoor heeft hij volgens het OM een bendelid opdracht gegeven om concurrent Emin te liquideren. Echter, het bendelid heeft geweigerd en Emin ingelicht. De moordopdracht kwam vervolgens als een boemerang terug, is de gedachte.

Update 09.00

Fabienne 'Het Meisje' blijft vast tot aan haar inhoudelijke strafproces. Dat dient op 17 mei. Haar advocate heeft geen verzoek gedaan om haar op vrije voeten te krijgen.
Over een uur start de rechtszaak tegen de broers Idris en Abas. De rechtbank verwacht vandaag de hele dag nodig te hebben om het politieonderzoek te bespreken. Morgen wordt de strafeis tegen hen verwacht. Daarna kunnen hun advocaten verweer voeren.

Update 08.45 uur:

Rond 10 uur start het strafproces starten tegen de hoofdverdachte broers, Idris en Abas M. Voor die tijd zal de rechtbank zich buigen over het voorarrest van medeverdachte 'Het Meisje'. Haar strafproces begint pas volgende maand. Het OM wil graag dat ze tot die tijd in de cel blijft. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een moordaanslag, drugshandel en witwassen.
Bekijk hier waar de onderwereldoorlog in Zwolle om draait.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.