Inwoners Olst-Wijhe krijgen inspraak over bezuinigingen

De gemeente Olst-Wijhe nodigt haar inwoners uit om mee te denken over de geplande bezuinigingen. Volgens de gemeente zijn er ongeveer zestig manieren om de begroting sluitend te krijgen. Om een weloverwogen beslissing te nemen, krijgen de inwoners inspraak.

De coronacrisis heeft ook bij de gemeente Olst-Wijhe er flink ingehakt. Door onder meer hoger uitvallende kosten binnen de jeugdzorg en Wmo, lukt het de gemeente niet om de begroting sluitend te krijgen. Naar verwachting zal er meerdere miljoenen moeten worden bezuinigd, wat ergens ten koste van moet gaan. Om een weloverwogen besluit te nemen, gaat de gemeenteraad in gesprek met de inwoners. De inwoners van zowel Olst als Wijhe kunnen komende weken mee praten via een online peiling. Daarnaast zijn er drie online gespreksavonden gepland, waar de raad antwoord kan geven op prangende vragen.

Draagvlak creëren

Door de inwoners een stem te geven in de naderende plannen van de raad, hoopt de gemeente zowel maatschappelijk als financieel draagvlak te creëren voor de komende bezuinigingen. Tevens is het van belang om een weloverwogen beslissing te gaan maken. Naar schatting zal het in eerste instantie gaan om een bedrag van 2,5 miljoen dat bezuinigd moet gaan worden. De komende dagen ontvangen alle inwoners een brief op de deurmat met daarin meer informatie over de inspraakavonden en de online peiling. Het uiteindelijke besluit zal op 5 juli vallen, wanneer de kadernota in de raad zal worden behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
OLST WIJHE SALLAND
Deel dit artikel: