Sport

Wereldrecordhouder Kipchoge lovend over parcours Twente Airport: "Unieke race met vliegtuigen als publiek"

Eliud Kipchoge is zondag de blikvanger op Twente Airport
Eliud Kipchoge is zondag de blikvanger op Twente Airport © ANP Foto
Eliud Kipchoge is de grote blikvanger zondag in de zogeheten Mission Marathon op Twente Airport. Gevraagd naar die ongewone locatie voor het rennen van een marathon, verschijnt een grote glimlach op het gezicht van de 36-jarige Keniaan. "Het is een prachtig parcours. Dit wordt een unieke race, met grote vliegtuigen als publiek", zegt de houder van het wereldrecord én de man die erin is geslaagd als eerste mens de 42,195 kilometer onder de 2 uur te volbrengen.
De meeste atleten die aan de start verschijnen op de luchthaven nabij Enschede, doen een poging om zich te kwalificeren voor de olympische marathon. Kipchoge loopt de race vooral als test; hij is al geplaatst voor de wedstrijd op 8 augustus in het Japanse Sapporo. "Het is fantastisch dat deze race doorgaat terwijl de coronapandemie de wereld nog in zijn greep heeft. Voor mij is deze race heel belangrijk; dit is de beste periode om mezelf te testen."

Prolongatie olympische titel

De Keniaan won bij de Spelen van 2016 in Rio het goud en daar mikt hij de komende Spelen wederom op. "Ik wil de wereld laten zien dat ik nog steeds de beste ben, hoewel ik ook weet dat de concurrentie groot is. Er zijn veel atleten die heel hard kunnen gaan. Het klopt, ik heb de wereld ook laten zien dat de marathon binnen de 2 uur lopen mogelijk is. Het is nu aan andere atleten om mijn voorbeeld te volgen en ik verwacht ook dat dat snel gebeurt."

Geen specifieke eindtijd

Lopen onder de 2 uur in Twente is niet aan de orde, zegt de 36-jarige Keniaan. "Winnen is belangrijk en de tijd is belangrijk, maar ik heb geen specifieke eindtijd in gedachten. Ik loop vooral ook om de mensen te inspireren en met name de jongeren. Covid heeft ons leven er niet makkelijker op gemaakt. Trainen moet in kleine groepjes en vaak in je eentje, terwijl het mooie van hardlopen nu juist is om het met zoveel mogelijk mensen samen te doen. Maar mijn missie blijft om jonge mensen aan het hardlopen te krijgen, ook in deze moeilijke periode", aldus Kipchoge.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.