Nieuws

Levensgevaarlijke granaat gevonden én weer verdwenen in De Lutte, grote zorgen bij politie

De politie maakt zich grote zorgen over een levensgevaarlijke granaat. Het exemplaar werd vanmiddag gevonden bij De Lutte, maar onduidelijk is waar het nu is. De granaat staat op scherp.
De granaat werd vanmiddag rond kwart voor vier door een man gevonden bij een bankje aan de Duivendalweg in De Lutte. Hij maakte een foto, ging naar huis en alarmeerde de politie. Toen de politie ter plaatse kwam, was de granaat verdwenen.
Het gaat om een brisantgranaat die springstof bevat en bij explosie effectief is tot op zestig à zeventig meter. De roestbruine granaat is veertig centimeter lang en heeft een doorsnede van 12,5 centimeter.

Duits luchtafweergeschut

Volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stond in de buurt van het bankje in de Tweede Wereldoorlog luchtafweergeschut, waarmee Duitsers vijandelijke vliegtuigen konden neerhalen. Het zou kunnen gaan om een exemplaar dat niet is afgeschoten in de oorlog. Een ander scenario is dat het wel is afgeschoten, maar niet is ontploft. In ieder geval staat het op scherp.
De politie houdt er rekening mee dat de granaat is opgevist door metaalvissers, even bij het bankje is neergelegd en later opgehaald. Wie het voorwerp aantreft mag het niet verplaatsen, maar moet onmiddellijk 112 bellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.