Eliud Kipchoge maakt status waar met marathonzege op Twente Airport

De beste marathonloper op aarde, de Keniaanse topatleet Eliud Kipchoge, heeft in de Mission Marathon op Twente Airport zijn status andermaal waargemaakt. De houder van het wereldrecord én de man die erin is geslaagd als eerste mens de marathon onder de 2 uur te volbrengen, was op het vliegveld net buiten Enschede de snelste na 42,195 kilometer.

Olympisch kampioen Kipchoge kwam op het unieke parcours, waar enkele vliegtuigen als decor fungeerden, na een tijd van 2.04,29 solo over de meet. Zijn landgenoot Jonathan Korir werd op gepaste afstand tweede in 2.06,39. De Eritreeër Goitom Kifle eindigde op de derde plaats met een tijd van 2.08,06.

Bijna snelste tijd ooit in Nederland

Heel even leek het erop dat Kipchoge de snelste marathon ooit op Nederlandse bodem zou afwerken, maar hij verloor in de laatste kilometers toch wat tijd op de 2.04.06, waarin de Keniaan Lawrence Cherono in 2018 de marathon van Amsterdam won. Na afloop sprak Kipchoge van de meest unieke wedstrijd ooit.

Mission Marathon

Enschede nam dit jaar de organisatie van de NN Mission Marathon over van Hamburg, waar het evenement aanvankelijk zou plaatsvinden. Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus in de regio rond Hamburg werd door de Duitse autoriteiten een streep gezet door de marathon. De organisatie zocht naar een afgezonderde locatie om de marathon toch door te laten gaan en zodoende kwam Twente Airport op de radar.

Olympische limieten

Ook werd in Enschede gestreden voor deelname aan de Olympische Spelen. De Nederlandse atleet Michel Butter voldeed aan de eis voor deelname aan de olympische marathon van Tokio. Hij liep een tijd van 2.10.30 en bleef daarmee een minuut onder de vereiste limiet van 2.11.30. Butter voegde zich bij de vijf atleten die eerder voldeden aan de limiet, te weten Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30). Nederland mag slechts drie atleten afvaardigen naar de olympische marathon. De Atletiekunie zal begin juni de drie gelukkigen aanwijzen.

Holterman naar Spelen

Bij de vrouwen voldeed Jill Holterman aan de olympische eis. Holterman realiseerde een tijd van 2.28.18. De limiet voor de Spelen ligt op 2.28.30. Ze is na Andrea Deelstra de tweede atlete die onder die grens komt en lijkt daarom vrijwel zeker van deelname in Sapporo, waar de olympische marathon wordt gelopen. Ook bij de vrouwen heeft Nederland drie startbewijzen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
OVERIGE SPORTEN ENSCHEDE
Deel dit artikel: