Nieuws

Kinderen mogen weer naar de BSO: "Ik heb de leidsters gemist"

Grote groepen ouders halen vandaag opgelucht adem. Kinderen mogen na ruim vier maanden lockdown weer naar de buitenschoolse opvang. Voor de ouders handig, zij kunnen daardoor meer werken. En voor de kinderen leuk om weer meer andere kinderen te zien. Al komt Sam bij bso Columbus Junior in Holten ook voor iets anders. "Heel veel vrienden zie ik al op school, ik ben juist blij dat ik de leidsters weer eens zie."
Voor de bso's gelden dezelfde coronaregels als voor de basisscholen. Dat betekent dat de kinderen geen 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te bewaren. Het personeel moet dat onderling wel. Mocht een kind besmet raken, dan moet de hele groep waarin dat kind zit in quarantaine.
De bso's bleven de afgelopen maanden dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen en groepen daar bij elkaar zouden komen. De opvang bleef wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
Regiomanager Meike Wever van Columbus is blij dat ze weer zoveel lachende gezichten ziet. "Daar doen we het voor. We hebben de kinderen enorm gemist. We hebben slingers en ballonnen opgehangen, er is een mascotte, we maken er een echte feestweek van."
Tekst gaat verder onder de foto
De kinderen op de bso worden in groepen ingedeeld en mogen niet mixen
De kinderen op de bso worden in groepen ingedeeld en mogen niet mixen © RTV Oost
Sam zit samen met een groepje aan een picknicktafel fruit te eten. "Ik vind het leuk om er weer te zijn. Ik heb het wel gemist." Op de vraag wat hij dan vooral gemist heeft antwoordt hij resoluut. "De leidsters, want die heb ik al heel lang niet gezien. Ik vind het wel leuk dat ik ze nu weer zie."
Speciaal voor de feestweek worden de kinderen getrakteerd op ijsjes. Toch is het op sommige punten wel iets strenger geworden dan de kinderen gewend waren. "De kinderen mogen wel bij elkaar zitten en hoeven ook geen afstand te houden van de pedagogisch medewerkers", vertelt Meike Wever. "Wel houden we de basisgroepen nu apart, er mag niet meer gemixt worden."
"Normaal renden ze hier door elkaar buiten, dat wordt wel even wennen voor iedereen. Ze moeten bij hun eigen clubje blijven, het zijn een soort bubbels. Het lukt ons niet om dat per school te doen, dan zouden we ruimtegebrek hebben, maar we doen dat op leeftijd. We proberen de risico's hiermee echt in te perken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.