Nieuws

Voormalig azc Azelo wordt gesloopt

Het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo
Het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo © Wouter de Wilde / RTV Oost
De kogel is door de kerk. Het voormalige azc Azelo wordt gesloopt. Dat heeft de gemeenteraad van Borne dinsdagavond besloten. Toch is er nog een kleine kans dat de azc-gebouwen blijven staan. Mocht zich voor eind juni een kansrijk initiatief aandienen, dan kan de sloop nog worden tegengehouden.
De afgelopen maanden kwamen zo'n veertig plannen voorbij, maar volgens verantwoordelijk wethouder Kotteman pasten die niet in de kaders die de gemeenteraad had gesteld. Het ging vooral om plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten of grootschalige zorginitiatieven.

'Op dit moment geen kansrijk plan'

Een kansrijk plan, dat op draagvlak kan rekenen, is er op dit moment niet, vertelde wethouder Kotteman tijdens de raadsvergadering. Door alles zo snel mogelijk te slopen hoopt de gemeente te voorkomen dat er nog vele tonnen in het onderhoud van de leegstaande panden gestoken moet worden.
Alle gebouwen op het voormalige azc-terrein worden gesloopt, behalve de villa. De sloop kost de gemeente een kleine drie ton extra, bovenop de 900.000 euro die de gemeente eerder uitgaf voor de aankoop van het terrein en de gebouwen.

25 jaar asielzoekerscentrum

In het azc werden sinds 1993, met tussenpozen, groepen asielzoekers opgevangen. In december 2019 vertrok de laatste groep. De afgelopen maanden werden diverse ideeën geopperd voor de invulling van het terrein en de gebouwen. Van een migrantenhotel met zonnepanelen tot een beschermd-wonen-locatie. Maar aan veel plannen kleefden volgens het gemeentebestuur risico's.
De collegepartijen drongen daarna aan op sloop. Een meerderheid van de raad ging daar dinsdagavond in mee. Alle oppositiepartijen stemden tegen de sloop. Zij willen eerst dat er goed wordt gekeken naar alle alternatieven voor de invulling van het terrein. Met acht stemmen voor en 11 tegen haalde een amendement met die strekking het niet en is de weg vrijgemaakt voor de sloop.

Zonnepark of woningbouw?

Wat er na de sloop met het voormalige azc-terrein gaat gebeuren is nog onbekend. Daarvoor zijn verschillende opties in beeld, zoals een zonnepark en woningbouw. Ook gaat mogelijk de nieuwe Vloedbeltverbinding, de rondweg waardoor het verkeer in Zenderen moet verminderen, over het terrein lopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.