Oranje Leeuwinnen in Tokio tegen Brazilië, China en Zambia

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal neemt het deze zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio onder meer op tegen Brazilië. Verder werd de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in groep F gekoppeld aan China en Zambia.

Als Europees en vice-wereldkampioen genoot Nederland vanochtend een beschermde status bij de loting in Zürich. Zo was al duidelijk dat het wereldkampioen Verenigde Staten en gastland Japan ontloopt in de groepsfase.

Openingsduel

Oranje start het toernooi tegen de enige Afrikaanse deelneemster; Zambia. Zambia moet worden gezien als de zwakste ploeg tijdens de Olympische Spelen met een klassering van net buiten de top 100 van de FIFA-wereldranglijst.

De nummers één en twee van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie. Het voetbaltoernooi wordt gespeeld in zes steden verspreid over Japan: Tokio, Yokohama, Saitama, Sapporo, Miyagi en Kashima.

Danique Kerkdijk uit Olst kreeg bij de laatste selectie geen uitnodiging (Foto: Orange Pictures)
Danique Kerkdijk uit Olst kreeg bij de laatste selectie geen uitnodiging (Foto: Orange Pictures)

Debuut

Het is voor de Oranjevrouwen de eerste keer dat ze mee mogen doen aan de Spelen. Het toernooi moet het sluitstuk worden van bondscoach Sarina Wiegman die Oranje naar de Europese titel en de WK-finale leidde. Een medaille in Japan zou een kroon op haar werk zijn en ook voor speelsters uit onze regio als Jill Roord (Oldenzaal), Anouk Dekker (Wierden) en Danique Kerkdijk (Olst). Al zat laatstgenoemde de laatste keer niet bij de selectie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BETAALD VOETBAL
Deel dit artikel: