Nieuws

Voormalig pleger huiselijk geweld: “Ik had een soort beest in mijzelf"

“Ik ga het niet goed praten wat ik gedaan heb, maar om wat te veranderen moet huiselijk geweld uit de taboesfeer.” René Haring praat openlijk over wat hij zijn vrouw en kind jarenlang aangedaan heeft, om andere plegers van huiselijk geweld erop te wijzen dat ze hulp moeten zoeken.
“Het begint met een corrigerende tik, maar ik sloeg toch wat harder dan een kind aankan. Wat ik deed bij mijn partner ging ook van kwaad tot erger.”
Pas als die schimmen niet meer bewogen kwam ik bij zinnen
René Haring
In de keuken van zijn appartement praat Haring vrij afstandelijk over wat hij gedaan heeft. “Ik had een soort beest in mijzelf gecreëerd en als dat beest naar voren kwam, dan zag ik geen mensen meer maar schimmen. En die moesten vernietigd worden. Pas als die schimmen niet meer bewogen, kwam ik bij zinnen en zag ik pas de schade die ik anderen toebracht.”

Zelf slachtoffer

Haring was als kind zelf slachtoffer van huiselijk geweld. “Op mijn vijfde zat ik in een kindertehuis en daar moest ik knokken voor mijn eigen plek en mijn speelgoed. En dan leer je dat dat werkt, het opkomen voor jezelf. En als je dan merkt dat jezelf grootmaken en je stem verheffen werkt, dan ga je dat alleen maar perfectioneren.”
Volgens Haring moet de aanpak van huiselijk geweld anders: “Weet je, ik ben opgepakt, berecht en veroordeeld, maar pas toen ik aan mezelf ben gaan werken loste het wat op. Het bizarre is namelijk dat je er na je straf alleen voor komt te staan, je bent genezen verklaard. En waarbij je bij drank en drugs nog heel veel nazorg kan krijgen, is er bij agressie bijna niks meer.”
Je moet eerst wat doen en dan kan je pas hulp krijgen, dat is natuurlijk zo krom als wat
René Haring

'Zo krom'

Maar huiselijk geweld moet vooral voorkomen worden: “Je moet eerst wat doen en dan kan je pas hulp krijgen, dat is natuurlijk zo krom als wat. Je moet net als bij drank- en drugsverslaving kunnen zeggen dat je een probleem hebt. En niet meteen opgepakt en vastgezet worden wat nu gebeurt, want dan hou je je mond. En dat terwijl een behandeling zwaarder kan zijn dan een straf hoor.”
Haring werkt tegenwoordig als ervaringsdeskundige via zijn eigen bureau 'Agressie en daarna' en probeert vooral met plegers in contact te komen. Zo zorgt hij ervoor dat iemand zijn of haar verhaal kwijt kan en daarna hulp kan zoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.