Opkomst coronavaccinaties in Raalte ongeveer 80 procent: ‘Bevrijdingsdag’

“Als ik geprikt kan worden, dan twijfel ik geen moment”, vertelt een man die net zijn eerste coronavaccinatie heeft laten zetten. Zijn woorden omschrijven die vaccinatiebereidheid in Raalte erg goed, want de samenwerkende huisarts in het dorp registreren een opkomst van zo’n 80 procent in hun prikcampagne. Cijfers die veel hoger zijn dan in sommige andere regio’s in ons land.

“Ik denk dat de Sallandse cultuur ook een rol bij speelt”, verklaart huisarts Van der Velde uit Raalte. “Sallanders willen graag gevaccineerd worden als de huisarts het zegt.”

'Zo voel je jezelf toch iets meer beschermd'

In de sporthal van het Carmel College Salland hebben de drie Raalter huisartsenpraktijken vier ‘priklanen’ ingericht. De afgelopen dagen werden er zo’n 2.200 prikken gezet. “Zo voel je jezelf toch iets meer beschermd”, zegt een man die net een prik heeft gehad.

Voor de huisartsen is de vijfdaagse prikcampagne een flinke klus. “Het andere werk loopt ook gewoon door, dat zijn ook gewoon volle spreekuren. We doen onze uiterste best om dat zo goed mogelijk door te laten lopen,” vertelt huisarts Marjolein Jaspers. “Het betekent dat veel assistentes, praktijkondersteuners, medewerkers en huisartsen hier op hun vrije momenten staan, zodat de praktijk gewoon door kan lopen.”

Huisartsen Deunk, Van der Velde en Jaspers (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)
Huisartsen Deunk, Van der Velde en Jaspers (Foto: RTV Oost / Ties van der Heide)

Overigens vindt Jaspers het geen groot bezwaar dat de prikcampagne grotendeels in eigen tijd verloopt. “Dat is iets wat we graag doen, maar het vergt wel veel van iedereen.”

“Mijn vrijheid weer een beetje terug”, vat een man die net geprikt is samen. “Op het werk weer wat meer dingen kunnen doen. Gelukkig wel.”

'De meeste mensen zijn blij'

De blijheid van de meeste gevaccineerden neemt ook huisarts Lian Deunk waar. “De meest mensen zijn blij, opgelucht. Voor hun gevoel hebben ze eindelijk de vaccinatie kunnen ontvangen. Er zijn zelfs mensen die zeggen: Bevrijdingsdag.”

En het prikje zelf? “Oh, die voel je niet,” lacht een man die net zijn inenting gehad heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CARMEL COLLEGE RAALTE SALLAND CORONAVIRUS
Deel dit artikel: