nieuws

Nieuwbouw woningcorporaties in gevaar

Woningcorporaties, bouwbedrijven en huurders maken zich grote zorgen om de invoering van de zogenoemde verhuurdersheffing.
Corporaties moeten een bijdrage gaan betalen aan het Rijk over hun woningbezit. Een bedrag dat gaat oplopen naar 2 miljard euro per jaar in 2017.
Uit een rondgang langs Overijsselse woningcorporaties blijkt dat een flink aantal maar twee mogelijkheden zien om het bedrag bij elkaar te krijgen: huren verhogen en stoppen met met het bouwen van nieuwe woningen. De bouwsector is voor 35% van de omzet afhankelijk van opdrachten van woningcorporaties en is een lobby gestart om de heffing van tafel te krijgen, de woonbond verzet zich tegen de dreigende huurverhogingen.
Drie woningcorporaties in Deventer en Zutphen hebben inmiddels een brandbrief naar minister Blok van Wonen en Rijksdienst waarin zij hun zorgen uitspreken over de gevolgen van de bijdrage. Het gaat om de corporaties Ieder1, de Marken en Rentree. De drie zeggen dat een huurverhoging niet genoeg zal zijn om de kosten te dekken. Investeren in projecten die de wijken en woonomstandigheden moeten verbeteren zal ook niet meer kunnen willen de corporaties de verhuurdersheffing kunnen compenseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.