Nieuws

Wanneperveen krijgt groot zonnepark aan rand van de Wieden

Het gebied waar het zonnepark bij Wanneperveen wordt aangelegd
Het gebied waar het zonnepark bij Wanneperveen wordt aangelegd © PowerField
Een zonnepark van 44 hectare dat aan 80.000 huishoudens stroom gaat leveren, dat mag binnenkort worden aangelegd aan de Zomerdijk bij Wanneperveen. De meerderheid van de gemeenteraad van Steenwijkerland ziet geen bezwaren tegen zonnepanelen op deze plek.
Gisteravond nog werd een vergelijkbaar zonnepark bij Eesveen door de voltallige raad weggestemd, maar de situatie in Wanneperveen is toch anders, oordeelt de meerderheid van de raad. Het park ligt een eind van het dorp af en er zijn maar weinig direct omwonenden. De grond waarop de panelen komen is volgens de boer die er zat toch niet meer geschikt voor landbouw.

"Het moet ergens vandaan komen"

"We begrijpen dat zonneparken gevoelig liggen, maar als het ook hier niet kan, waar dan nog wel?” vroeg Pvda-raadslid Ferwerda zich af. "De aanvraag voldoet aan al onze criteria, en we zullen toch ergens onze duurzame energie vandaan moeten halen."
Zo kan het zonnepark eruit gaan zien
Zo kan het zonnepark eruit gaan zien © RTV Oost / Allard Olsman
CDA, CPB, D66 en GroenLinks stemden tegen het plan. Net als in Eesveen zien deze partijen te weinig draagvlak. Ook vinden ze dat er andere locaties zijn die eerst gebruikt moeten worden, zoals op daken van bedrijven of langs wegen. Diezelfde argumenten waren voor de raad genoeg om het park bij Eesveen wel af te keuren, maar nu ging de rest van de raad daar niet in mee.

25 jaar

Het zonnepark komt tussen de Zomerdijk en de Kooiweg bij Wanneperveen. Van de 44 hectare wordt 28 hectare echt volgebouwd, de rest van het land blijft vrij voor natuurontwikkeling. Het zonnepark heeft een tijdelijke status en mag 25 jaar blijven staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.