Nieuws

Noodopvang asielzoekers met corona in Laag Zuthem verlengd tot december

Opvanglocatie voor asielzoekers met corona bij landhuis Den Alerdinck
Opvanglocatie voor asielzoekers met corona bij landhuis Den Alerdinck
De tijdelijke isolatielocatie voor met corona besmette asielzoekers mag een half jaar langer op landgoed Den Alerdinck bij Laag Zuthem blijven. Dat heeft de gemeente Raalte op verzoek van het COA besloten.
Op de locatie worden twee van de vier gebouwen gebruikt om asielzoekers met het coronavirus onder te brengen, als zij niet op hun eigen azc in isolatie kunnen. In totaal kunnen er 110 mensen tegelijk verblijven, maar de gemeente verzoekt het COA om dat aantal op maximaal 72 te houden. Dat houdt namelijk in dat elke bezoeker een eigen kamer heeft. “Het heeft nooit helemaal vol gezeten,” vertelt burgemeester Dadema.

Gemiddeld 50 personen

Sinds de ingebruikname van de isolatielocatie, eind vorig jaar, verbleven er 318 mensen op Den Alerdinck. Twee van hen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht worden voor behandeling.
De gemiddelde bezetting is volgens burgemeester Dadema ongeveer 50 personen. Vorige maand hield de gemeente al een informatieavond voor omwonenden. Geen van hen had klachten over de aanwezigheid van de tijdelijke isolatielocatie, stelt Dadema.

Geen permanente huisvesting asielzoekers

Toen de isolatielocatie werd geopend, was het de eerste van het land. Nog steeds komen er uit het hele land asielzoekers naar Den Alerdinck. "De laatste grote groep kwam uit Nijmegen."
Overigens heeft Raalte het COA laten weten dat ze geen verzoek voor permanente huisvesting van asielzoekers op Den Alerdinck hoeft te doen. "Wij vinden deze locatie niet passend voor een regulier azc", aldus Dadema.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.