Nieuws

Gerrit (85) uit Markelo maakt eigen website om jongeren zijn oorlogsverhalen te laten lezen

Gerrit Scholten uit Markelo probeert met zijn site over de oorlog jongeren te bereiken
Gerrit Scholten uit Markelo probeert met zijn site over de oorlog jongeren te bereiken © RTV Oost
Hij voelde al langer onkunde als hij het met jongeren over de Tweede Wereldoorlog had. De 85-jarige Gerrit Scholten uit Markelo maakte daarom zijn eigen site 'Gerrits Verhalen'. "De Tweede Wereldoorlog in een notendop met mijn eigen ervaringen als 9-jarige", aldus Scholten. "De jongeren leren op school namelijk wel alles over Karel de Grote, maar te weinig over de Tweede Wereldoorlog."
Gerrit begon vorig jaar met zijn eigen oorlogssite. Nu het bijna 76 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd en ook dit jaar de herdenking door de coronamaatregelen sober zal zijn, wil hij in deze periode zijn verhalen onder de aandacht brengen.
Site Gerrits Verhalen van Gerrit Scholten uit Markelo
Site Gerrits Verhalen van Gerrit Scholten uit Markelo © screenshot
"Vooral bij de 12-jarigen", vertelt Gerrit Scholten. Volgens hem wordt de interesse voor de oorlog op de scholen niet genoeg gewekt. "Hoe kun je iets interessant vinden als je niet eens weet hoe het begon of waarom het begon. Toen dacht ik: ik schrijf het zelf op. Mijn dochter heeft er vervolgens een website van gemaakt."
Volgens Scholten is "Gerrits Verhalen, de Tweede Wereldoorlog van A tot Z" in veertig minuten te lezen. "Op het moment dat ze dingen lezen en denken 'oei, zat dat zo', en het wordt uitgelegd, dan komt de interesse wel en dan willen ze alles weten. En daar gaat het mij om. Als ze het verhaal meerdere keren serieus lezen, dan krijgen ze denk ik meer geschiedenis binnen dan in een jaar lagere school."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.