Verdachte in zaak vuurwerkbom Zwolle wijzigt zijn verklaring, rechtszaak aangehouden

De 19-jarige verdachte zou een gevaarlijke zwarte cobra door de brievenbus hebben gegooid bij het slachtoffer, die daardoor zwaargewond raakte. De man heeft een half jaar lang volgehouden dat hij helemaal niet in de buurt was tijdens de explosie. Maar vandaag voor de rechtbank verklaarde hij dat hij wel met twee bekenden in de buurt had rondgelopen, en van afstand had gezien hoe die jongens 'ïets' door de brievenbus gooiden bij het slachtoffer. De rechtbank wil daarom dat er aanvullend onderzoek wordt gegaan.

In de nacht van 12 op 13 september 2020 raakt een vrouw in Zwolle zwaar gewond als een vuurwerkbom, die bij haar door de brievenbus is gestoken, ontploft. Een maand later wordt de 19-jarige verdachte uit Zwolle aangehouden.

"Getuigen zijn de daders"

Het belangrijkste bewijs tegen de 19-jarige verdachte zijn verklaringen van getuigen. En precies die getuigen wijst de verdachte nu zelf aan als daders van de aanslag met de cobra, een zware vuurwerkbom. Het verbaast de rechtbank en de officier dat de verdachte een half jaar heeft gewacht met zijn verklaring en al die tijd heeft volgehouden dat hij er helemaal niet bij was, ook tijdens de eerste zitting in januari.

Op 13 september 2020 raakt een vrouw in Stadshagen ernstig gewond door een vuurwerkbom (Foto: NNP)
Op 13 september 2020 raakt een vrouw in Stadshagen ernstig gewond door een vuurwerkbom (Foto: NNP)

De verdachte verklaart dat hij bang was wat er met hem zou gebeuren als hij zijn versie zou vertellen en die andere jongens erbij zou lappen: "Ik weet hoe die jongens zijn, die doen gekke dingen. Ze hebben al een strafblad voor mishandeling. Dan moet ik voor de rest van mijn leven achterom kijken."

Hij had verwacht dat de rechtbank de echte daders toch wel zou vinden en hield daarom zijn mond. Maar op advies van zijn nieuwe advocaat heeft hij nu zijn verklaring gewijzigd: "Nu heb ik geen keus meer, anders draai ik er voor op."

Onbekende handafdruk

Zijn advocaat wil dat goed wordt uitgezocht of er bewijs is voor de versie van de verdachte. Zo zou er DNA zijn aangetroffen op de brievenbus dat nog niet door het Nederlands Forensisch Instituut is onderzocht. Ook een onbekende handafdruk op de deur, mogelijk van een verdachte, zou beter onderzocht moeten worden. Verder wil de advocaat dat een aantal getuigen opnieuw wordt gehoord.

De advocaat heeft wel een punt, vindt de rechtbank. De verdachte wordt poging tot moord ten laste gelegd, daarop staat een gevangenisstraf van twaalf jaar, en dus is het in het belang van de verdachte dat dit 'alternatieve scenario' wordt gecheckt voordat de rechtszaak verder wordt behandeld.

Rechtbank Zwolle (Foto: RTV Oost)
Rechtbank Zwolle (Foto: RTV Oost)

Niet voorlopig vrij

De rechtbank gaat op 19 juli verder met de behandeling van de strafzaak. De advocaat vroeg ook om voorlopige invrijheidsstelling van zijn cliënt, die nu al zes maanden in voorarrest zit. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee, daarvoor zijn de zaken waarvan hij wordt verdacht te ernstig, oordeelt de rechtbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
MOORD RECHTSZAAK ZWOLLE
Deel dit artikel: