Nieuws

Dertig mensen willen burgemeester van Kampen worden

Dertig mensen willen opvolger Bort Koelewijn worden
Dertig mensen willen opvolger Bort Koelewijn worden © archief RTV Oost
Dertig mensen hebben zich gemeld als opvolger van burgemeester Bort Koelewijn van Kampen. Onder hen zijn zeven vrouwen en 23 mannen. Na een burgemeesterschap van 12 jaar vertrekt Koelewijn op 1 oktober.
De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 28 en 58 jaar. Negentien kandidaten hebben ervaring in het openbaar bestuur en elf sollicitanten daarbuiten, zoals het bedrijfsleven. Verder zijn er kandidaten zowel mét als zonder politieke partij achtergrond.

Gesprekken voeren

De commissaris van de Koning gaat zich nu verdiepen in de kandidaten en gesprekken voeren. Daarna deelt hij zijn bevindingen met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en wordt een selectie gemaakt.
De vertrouwenscommissie gaat met deze selectie van kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de raad, waarna een aanbeveling volgt. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de keuze. Het is dan aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de benoeming te bezegelen.

Eén kandidaat al bekend

Van een van de dertig kandidaten was al bekend dat er een sollicitatiebrief naar het provinciehuis zou gaan. PVV-Statenlid en Kampenaar Joeri Pool gaf vorige week al aan burgemeester van Kampen te willen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.