Vrijwilligers in het Vechtdal voorkomen met actie dat zwerfafval in koeienvoer terechtkomt

Versnipperd zwerfafval dat in het koeienvoer terechtkomt: het is voor veel boeren een probleem. Vorige maand overleed in De Krim zelfs een koe na het opeten van een blikje frisdrank. In het Vechtdal is dit weekend een opruimactie gehouden, waarbij vrijwilligers hielpen met het opruimen van blikjes en ander zwerfafval.

Het zijn wildvreemden voor hem, de mensen die zaterdagochtend in de stal van melkveehouder Paul ter Haar in Bergentheim staan. Ze hebben zich spontaan gemeld als vrijwilliger bij het platform Vechtdal Boert Bewust toen ze op Facebook het verhaal lazen van een melkveehouder die waarschuwde voor de gevolgen van zwerfafval voor een koe. Het dier van Ter Haars collega overleed namelijk doordat hij een stuk scherp afval op at.

De actie 'Met Opgeruimde Blik' is door de Vechtdal-boeren gestart om samen met vrijwilligers zwerfafval op te ruimen en mensen bewust te maken van het gevaar.

Plasticdeeltjes

"Op het land, en met name langs de bermen, komen we dingen tegen die er niet in horen", zegt Paul ter Haar, doelend op het zwerfafval. "Dat afval komt dan in het voer terecht dat de koeien opeten. Dan praat je over plasticdeeltjes, maar ook over blikken."

We gingen met de vrijwilligers mee die afval gingen prikken:

Toename van zwerfafval

Volgens Ter Haar is de hoeveelheid zwerfafval de afgelopen tijd fors toegenomen. "Daar maak ik me wel zorgen over", zegt de melkveehouder. "Mensen zijn soms toch geneigd om afval niet mee te nemen naar daar waar het hoort, namelijk de vuilnisbak. Die mensen gooien het zo uit het raam. Wij als veeboeren hebben daar echt problemen mee."

Binnen een half uur hebben de vijf vrijwilligers die Ter Haar helpen, al bijna een halve zak zwerfafval per persoon bij elkaar geprikt. "Ik denk dat dit wel voor herhaling vatbaar is", zegt Ter Haar met een glimlach. "Als we elkaar op deze manier kunnen helpen en ook nog het gesprek aangaan? Er is toch niks mooiers dan dat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BERGENTHEIM MELKVEEHOUDER VECHTDAL
Deel dit artikel: