Kabinet maakt notulen van ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

De notulen van de ministerraad waarin gesproken werd over de toeslagenaffaire worden maandagavond openbaar gemaakt. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vanmiddag gezegd na afloop van de ministerraad. Het kabinet maakt daarmee een uitzondering op de regel dat de verslagen van het wekelijks kabinetsberaad strikt vertrouwelijk moeten blijven.

Het besluit volgt op een verzoek uit de Tweede Kamer. Die vroeg om opheldering over berichten van RTL Nieuws dat het kabinet in 2019 doelbewust informatie achterhield over de toeslagenaffaire. RTL baseerde zich op bronnen die toegang zouden hebben tot de notulen van de ministerraad. Daaruit zou ook blijken dat ministers klaagden over 'lastige' Kamerleden, zoals CDA'er Pieter Omtzigt uit Enschede.

De hele Kamer wil weten hoe het zit. Een deel vindt ook dat de notulen openbaar moeten worden. Dat de inhoud van de notulen van de ministerraad op straat komt te liggen, is zeer uitzonderlijk. Ze blijven in principe twintig jaar geheim, maar het kabinet kan wel ontheffing verlenen.

Gevoelige kwestie

De kwestie over wat in het kabinet besproken is over de toeslagaffaire en over Omtzigt ligt in Den Haag extra gevoelig, omdat er ook een link is met de lopende kabinetsformatie. Daarin gaat het vaak over de bestuursstijl en vertrouwen in de politiek. De toeslagaffaire leidde in januari tot de val van het kabinet en in het begin van de formatie was op een foto een papier te zien van de toenmalige verkenners met de passage 'positie Omtzigt, functie elders'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
TOESLAGENAFFAIRE PIETER OMTZIGT
Deel dit artikel: